Напишете дума/думи за търсене

Хари и Меган забъркаха скандал и с името на дъщеря си

Двойката не разпространи снимка на новородената си дъщеря. Синът им Арчи придружаваше принц Хари и съпругата му в Южна Африка през 2019 г., откогато са последните му публични снимки.

Надеждата, че Лилибет може да играе ролята на маслинова клонка към двореца, бързо се изпари

Британската кралица имаше тежка седмица. Eлизабет II трябваше да отбележи 100-годишнината от рождението на своя покоен съпруг принц Филип за първи път сама в замъка Уиндзор. Избра да го направи с мил жест, продължаващ благотворителното му дело.

Нейно Величество посади роза, носеща името на херцога на Единбург, която непрекъснато ще може да гледа от прозореца си. Приходите от продажбата на новия сорт цвете ще отиват за благотворителна организация, основана от съпруга ѝ, която подпомага деца в 130 държави.

Но вместо това да бъде основното събитие за двореца, той отново бе въвлечен в скандали с адрес Меган и Хари. Спорът се разгоря около решението на кралския внук и съпругата му да кръстят новородената си дъщеря Лилибет – прякор, който Елизабет II е имала в детството си. И най-вече върху това дали тя е била информирана, че 11-ото ѝ правнуче ще се казва така.

По принцип съществува традиция наследниците на трона да носят имена на предците си и това е превърнато в доста прецизен процес, за да бъде отдадено дължимото на всеки, служил на короната. Затова

е прието изборът

да се съгласува с

действащия монарх,

особено за бебета, потенциални престолонаследници. Така например братът на Хари – принц Уилям, изрично иска съгласие от баба им, когато през 2013 г. решава да нарече първородния си син принц Джордж Александър Луи. Твърди се, че тя е била щастлива да го даде, тъй като детето е кръстено на любимия ѝ баща крал Джордж VI.

Макар новородената дъщеря на принц Хари да

не получава

титлата принцеса

заради съществуващи отпреди 100 години правила, нейното име също се очаква да има някакъв монархически контекст, тъй като е осма по линията за наследяване на трона. Така че изборът на прякор е странен.

Първоначално името Лилибет се възприемаше като маслинова клонка от страна на Меган и Хари след обвиненията им в расизъм и липса на подкрепа от кралското семейство, довели до сериозен разрив с него. Последните събития обаче подсказват, че това, изглежда, няма да е така.

Кралският кореспондент на Би Би Си Джони Даймънд, който се смята за един от най-надеждните източници на новини от монархическата фамилия, разкри, че Меган и Хари не са искали разрешение от кралицата, за да кръстят детето си така.

Той се позовава на хора от двореца, които оспорват първоначални информации, че двамата са се съветвали с Нейно Величество по въпроса, преди дъщеря им да се роди. Техен говорител обаче продължава да настоява, че те не биха предприели такава стъпка, ако не са имали подкрепа от кралицата, и тя е била първият член на семейството, на когото Хари се е обадил. По време на разговора той бил съобщил, че се надява да нарекат дъщеря си Лилибет.

Адвокатската фирма, която защитава правата на Меган и Хари, даже

определи

като неверни

и клеветнически

твърденията

на Би Би Си

и заяви, че те не трябва да продължават да се разпространяват, защото може клиентите им да си търсят правата по съдебен ред. Британската медийна корпорация обаче не смята така и не се отказва от тях.

Прякорът Лилибет е от първите години на Елизабет II. Нейният дядо Джордж V започва шеговито да ѝ казва така, като имитира как тя се опитва да си каже името. След това така я наричат нейните родители, сестра и съпругът ѝ Филип.

Самата кралица рядко използва Лилибет. Веднъж така подписва венеца на погребението на много близък приятел. Твърди се, че по този начин завършва и прощалната ѝ бележка до принц Филип, поставена в ковчега му през април. 

В Англия подозират Меган и Хари, че се опитват да разграничат кралицата от институцията, която тя представлява.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
В Англия подозират Меган и Хари, че се опитват да разграничат кралицата от институцията, която тя представлява. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Според британския “Телеграф” разочарованието на двореца заради избора на Меган и Хари да кръстят дъщеря си Лилибет е част от по-голямо раздразнение от емигрирането на двойката в САЩ и отказа им да служат на короната. Изданието твърди, че дворцовите среди са обезпокоени все повече от опитите на двамата да разграничат кралицата от институцията, която тя представлява. В много от критиките си към двореца, които отправят от САЩ в различни свои медийни изяви, те винаги подчертават, че това не се отнася до Нейно Величество. Но се смята за показателно, че на този етап

никой от кралското

семейство

не подкрепя

публично Меган и Хари

в спора им с Би Би Си за името Лилибет.

Засега единствено най-малкият син на кралицата принц Едуард е коментирал разногласията. Според него те са нещо много тъжно, но той не би искал да се намесва, защото “това е най-безопасното нещо, което може да направи”. Отказвайки да говори за избора им как да кръстят своята дъщеря, той им пожела единствено много щастие.

Защитници на Меган и Хари обаче твърдят, че дори да изглежда дръзко изваждането на прякора Лилибет толкова скоро, след като е бил погребан принц Филип - последният човек, наричал така кралицата, все пак е намек, че под обвивката на всички монархически правила и традиции са важни и човешките взаимоотношения. Това усещане се засилва и от името на неговата майка Даяна, вплетено в това на дъщеря му.

Роденото преди седмица в Калифорния момиченце ще се нарича Лилибет Даяна Маунтбатън-Уиндзор и по всяка вероятност много повече ще общува с децата на холивудските приятели на своите родители, отколкото с братовчедите си в Англия. Така че вероятно няма да бъде възпитавано в спазване на неписаното правило на британското кралско семейство: “Никога не се оплаквай, никога не обяснявай”, на което до голяма степен се дължи и въобще съществуването на монархия в XXI век.

То бе нарушено от принцеса Даяна, а сега и от нейния по-малък син, които приковаха вниманието на света с твърденията си, че в монархическата фамилия няма състрадание и взаимопомощ, а всичко се ръководи от правилата на “фирмата”, както бива наричан дворецът.

“Очевидно Меган и Хари са избрали двамата най-различни членове на семейството, с диаметрално противоположна ценностна система, за да кръстят своята дъщеря на тях. Вероятно се опитват да са изобретателни и да измислят трети монархически начин,

съчетаващ

чувствителността на

Даяна и силното

чувство за дълг, от

което Елизабет II

винаги се е водила

в своя живот”, коментира “Гардиан”.

Засега те се сблъскват със същите проблеми, които имаше и покойната майка на Хари. Търсенето на публично внимание по семейни въпроси я превърна в любимец на таблоидите, но не и на останалите членове на кралската фамилия, които предпочетоха тихо да продължат да изпълняват своите монархически задължения, точно както 69 години Елизабет II го прави, независимо че много от тях също се сблъскаха с изневери и други сериозни проблеми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ