Напишете дума/думи за търсене

Изцяло женска работа ли са грижите за децата?

Някои бащи са израснали с мисълта, че грижите за децата са изцяло женска работа. Но мъжът може да бъде любящ родител, без да губи своето мъжко достойнство.

Известно е, че духовната близост между бащата и децата са от жизнено значение за формирането на техния характер. Ето защо той трябва да влезе в ролята си на истински татко от самото начало. Тогава е най-лесно, защото с майката заедно се учат да бъдат родители. В някои градове се организират курсове и за бъдещи бащи. Ако през първите две години мъжът предостави всичко на жената, тя неизбежно става водеща фигура в очите на детето. По-късно за бащата ще бъде трудно да влезе в ролята си на родител.

Това не значи, че той трябва да участва наравно с майката при храненето и подсушаването на бебето. Но е полезно да върши това от време на време. Например в неделя той може да приготвя храната. През първите седмици той може да замества уморената майка при изкуственото хранене на бебето през нощта. Би било добре, ако и той може да придружава детето на детската консултация. Така ще има възможност да получи отговор на вълнуващите го въпроси.

Разбира се, има и бащи, които настръхват при мисълта, че могат да помагат при гледане на бебето. Няма никакъв смисъл те да бъдат насилвани. Повечето от тях започват да се радват на своите деца по-късно, когато „заприличат на хора“. Много бащи обаче просто се стесняват и трябва да бъдат поощрявани да се грижат за децата си и да им бъде казвано, че могат да се справят.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ