Напишете дума/думи за търсене

Как да огранича идването на гости веднага след раждането

Ограничавайте посещенията на гости в началото. Раждането на бебе е случай, който събира роднини и познати, дошли да поздравят родителите и да видят бебето.

Това е приятно, но многобройните гости е възможно да изморят майката. Зависи от случая колко хора да приемате в дома си. Повечето майки лесно се изтощават през първите седмици вкъщи. Те току що са преминали нормално раждане или операция и в допълнение изпитват последиците на интензивните физиологични промени. Но може би по-важни са емоционалните такива, особено при първо бебе.

За някои хора гостите са удоволствие. Те действат успокояващо и развличащо. Други гости е възможно несъзнателно да носят напрежение, дори и да ни е приятно да ги виждаме. Също така ни уморяват - особено когато не се чувстваме добре. Когато младата майка се преумори, тя няма достатъчно  сили да се справи с трудностите, свързани с най-важната промяна в нейния живот.

Добра идея е в самото начало да ограничите своите гости, като постепенно с възстановяването на силите си увеличава техния брой. Ако се чувствате неудобно, можете да използвате педиатъра си като причина. Казвайте на всеки, който се обади по телефона: „Лекарят каза, че от утре мога да приемам по един гост на ден за 15 минути. Можеш ли да дойдеш в сряда около 4 часа?“ Това може да се подсили с множество допълнителни причини: тежко раждане, кърмене, бавно възстановяване на силите. На гостите, които идват без предварително обаждане, можете да казвате: „Лекарят не дава да приемам повече от един гостенин на ден, но все пак влез за кратко“.

Обикновено посетителите обичат да си поиграят с бебето. Повечето от тях искат да го вземат на ръце, да го люлеят, да го гъделичкат и клатейки глава, непрекъснато да му говорят по бебешки. Някои бебета понасят това, други — не, а повечето са по средата. Майката трябва да поставя разумна граница и да бъде твърда. Това е трудно осъществимо, защото едно от големите удоволствия за родителите е хората да се радват на бебето им. Обаче повечето бебета лесно се изморяват от непознати места и необичайни преживявания.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ