Напишете дума/думи за търсене

София иска да се разрешат детски градини на партера

Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери строителството на нова сграда на училището в Мрамор.  СНИМКА: СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Това ще реши проблема в новите квартали

Да се разреши строителството на детски градини на партерни етажи в жилищни сгради, иска Столичната община.

“За целта трябва да се направят промени в различни нормативни актове. Не искам да изземвам функциите на други институции, но все повече инвеститорите осъзнават, че за да има добри условия за клиентите им, те трябва да осигурят и грижа за децата - зелени площи, детски площадки и центрове. В момента не е позволено да се правят детски градини на партерни етажи, а само детски центрове, но има такава европейска практика. Това е възможност да се разшири капацитетът на системата”, обясни Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че Столичната община е готова на публично-частно партньорство с инвеститори, които искат да построят детски градини.

Направление “Архитектура и градоустройство” работи върху промени по Наредбата за разполагане на обществени сгради, които ще предложи на МРРБ. Според главния архитект Здравко Здравков възможността за детски градини на партера ще реши проблема в новите квартали, в които липсват общински терени.

Иначе общината ще стартира строителството на още 7 детски градини, каза кметът при проверката на изграждането на нова сграда за училището в Мрамор. Там децата никога не са имали физкултурен салон и са играли в класна стая. До 15 септември трябва да е готов новият корпус със салон и 2 класни стаи, а помещението, в което досега са играли, ще се превърне в столова. Инвестицията е 1,2 млн. лв.

За ремонта на зоната около ул. “Граф Игнатиев” в момента изпълнителят отстранявал забележки на надзора. След това ще може да се премине към издаване на акт 15. Вече се изгражда видеонаблюдение, предстои на пл. “Славейков” да бъде върната и пейката на Славейкови, която се реставрира. Водят се разговори с търговците на книги за вида и броя на съоръженията им. През лятото изтича срокът за завършване на ремонта на зоната около храма “Св. Ал. Невски”. И там изпълнителят отстранява забележки по градините “Кристал” и “Св. Кл. Охридски” и ул. “Московска”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ