Напишете дума/думи за търсене

При стресирана бременност се раждат момичета

СНИМКА: Pixabay

Резултатите от ново изследване сочат, че ако жена се опитва да забременее и иска да роди момче, е препоръчително да релаксира, писа в. "Дейли мейл". Бъдещите майки, които са стресирани, е по-вероятно да родят момичета.

Изследването на учени от Колумбийския университет разкрива, че само една трета от жените със симптоми на стрес като високо кръвно и "ядене от нерви", раждат момчета. Получените резултати обаче не означават, че напрежението в ежедневието може да промени пола на бебето в утробата, предаде БТА. Но се смята, че момчетата са по-уязвими в утробата към хормони на стреса. Това означава, че е възможно жена да направи спонтанен аборт, без дори да знае, че е забременяла.

"Утробата е като първи дом, който е толкова важен, колкото и онзи, в който детето израства, ако не и повече - каза ръководителката на изследването Катрин Монк. - Проучвания показаха, че момчетата са по-уязвими към неблагоприятна пренатална среда. Това навежда на мисълта, че стресираните жени е по-малко вероятно да родят момчета заради предишна загуба на плод от мъжки пол, като в редица случаи дори не са знаели, че са забременели."

Д-р Монк и колегите й събрали данни за 27 индикатора на стрес при 187 жени на възраст между 18 и 45 г., като използвали въпросници, дневници и преценки по време на бременността им. Участничките били разделени на три групи. Едната била на жени с бременност без стрес, другата - на жени със симптоми на физически стрес, а третата - на жени с признаци на психологически стрес. Едва 31% от физически стресираните и 40% от психологически стресираните родили момчета. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ