Напишете дума/думи за търсене

Как да отбия бебето?

Отбиването е лесно, когато майката има малко мляко. Обикновено не е необходимо да пристяга гърдите си и да ограничава приемането на течности.

Майката престава да кърми и чака. Ако гърдите се препълнят така, че да започнат да болят, може да постави бебето на гърдата за 15–30 секунди. Това ще облекчи напрежението, без да стимулира гърдите. При ново напрежение повторете отново. Ако майката отделя умерено количество мляко, отбиването трябва да става постепенно. И в този случай не се налагат пристягане на гърдите и ограничаване на течностите. Опитайте да пропускате всяко второ кърмене. Ако след ден-два гърдите не се препълнят, прекъснете редовното кърмене, но ако след това чувствате напрежение в тях, давайте на бебето да суче за късо време.

Има случаи, в които може да се наложи внезапно да отбиете бебето поради сериозно заболяване или спешно заминаване. Един от начините е майката да ограничи поемането на течности, да пристегне гърдите и да постави торба с лед върху тях. Но това е много неудобно. По-добър начин за облекчаване на препълнените гърди е изцеждането — ръчно или с помпа. Лекарят може да ви препоръча и медикаменти инжекции за намаляване на млякото.

При съвсем постепенно отбиване обикновено гърдите на майката не създават проблеми. Но, ако по някое време те се препълват, дайте на бебето да суче в продължение на 15 – 30 секунди за облекчаване на напрежението. Не му разрешавайте обазе да суче за 5 минути, защото това само ще стимулира гърдите.

Как да познаем, че бебето е готово да бъде отбито?

Около 6 месечна възраст може да забележите някои промени в навиците на хранене на вашето бебе. Тези промени обикновено съвпадат с периода, когато в менюто на детето се въвеждат нови храни. Някои от признаците, че детето постепенно може да се отбие са:

по-бързо нахранване

лесно разсейване на детето по време на хранене

когато детето си „играе“ с гърдата

Важно е да знаете, че отбиването трябва да става постепенно, като обръщате внимание на нуждите на бебето. За него кърменето освен начин за хранене е и успокояващо действие и не трябва изведнъж да му отнемате тази връзка с вас. В някои случаи се наблюдават и по-емоционални реакции на децата, които преживяват периода на отбиване по-тежко от другите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ