Напишете дума/думи за търсене

Как да се отнасям към злоядо дете?

Храненето трябва да доставя удоволствие. Целта е не да се кара детето да яде, а да се създадат такива условия за развитието на неговия апетит, че то само да иска.

Не му се карайте, нито го поощрявайте да яде. Не го хвалете, когато изяде много, нито го гледайте укорително. Спрете да мислите за неговото хранене – това е крачка напред. Когато престане да чувства натиск, детето може да обърне повече внимание на своя апетит. Започнете с храни, които най-много обича. Първите стъпки за създаване на такова отношение е в продължение на 2-3 месеца да му сервирате само любимите храни и да избягвате всички, които то открито отказва.

Има деца, които предпочитат само определен брой храни - 2-3. При това положение храненето наистина е проблем, но принципът е следният - да въвеждате във всяко хранене любимия му продукт. Например хляб - на закуска давате нарязани банани и филийка хляб; на обяд – кюфте, 2 лъжички грах и нарязан портокал; на вечеря – пак филийки хляб и банани. Давайте му и допълнително от храните, които иска. Известно време сервирайте различни комбинации от тези храни.

След два месеца детето с нетърпение сяда на масата и яде с желание. Тогава прибавете 2 лъжички от храна, която никога не е яло. Не споменавайте нищо за новата добавка. Не реагирайте, ако я остави. Опитайте да я сервирате пак след две седмици, а междувременно опитайте с друга храна. Бързината, с която прибавяте нови храни зависи от апетита на детето и от това, как ги възприема.

Не правете разлика между различните храни. Оставете детето, ако иска да си сипе 4 пъти от една и също храна. Ако не иска яденето, а желае десерта, дайте му го. Ако кажете “Няма да ти дам допълнително месо, ако не си изядеш зеленчука” или “Няма десерт, докато не си изядеш яденето”, вие убивате апетита му към зеленчука или към яденето, а засилвате този към месото или десерта. Резултатите са противоположни на вашето желание.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ