Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва да знаете за родилното петно "хемангиом"

Хемангиомът родилно петно, образувание от оплетени тънки кръвоносни съдове.

Ягодовият хемангиом се открива на повърхността на кожата, обикновено по лицето, главата, гърба или гръдния кош. Познава се по червения или лилав цвят и по леката грапавина. Появява се при две от всеки 100 новородени бебета. Ягодовите хемангиоми обикновено се развиват няколко седмици след раждането.

Те растат бързо през първата година, докато в повечето случаи изчезнат до около 9-годишна възраст. Не е необходимо лечение, но когато се намират в близост до очите или устата, както и на места, които са податливи на лесно нараняване, може да се наложи лечение или оперативно отстраняване.

Най-честото усложнение е кървене от хемангиома в резултат от нараняването му. В зависимост и от мястото, където се намира, хемангиомът може да представлява здравословен или козметичен проблем, което налага оперативното му отстраняване. Преди това, обаче, се предприемат мерки за спиране растежа на хемангиома и обръщане на процеса с подходящи медикаменти. Чак, когато всички методи за лечение не са дали резултат, се стига до оперативна намеса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ