Напишете дума/думи за търсене

Притча: как да стана добра майка?

Майките са сякаш жени със супер сили. Умеят да вършат по няколко неща наведнъж и никога не се оплакват от умора. Понякога това обаче неминуемо води до напрежение. То носи след себе си обтегнатост в отношенията с децата. Представяме ви една стара еврейска притча, която ще ви накара да се замислите по въпроса.

Живяло някога бедно еврейско семейство. Много деца, малко пари.

Горката майка не можела да вдигне глава от работа, не се спирала – готвела, чистела, перяла, викала по децата, раздавала справедливост и се оплаквала от живота. Крайно изтощена, жената отишла при равина за съвет: как да стане добра майка?

Тръгнала си от него умислена и от този момент била съвсем различна – сякаш я били подменили. Не, парите вкъщи не станали повече, нито децата – по-послушни. Но майката вече не им се карала, а на лицето ѝ непрекъснато греела приветлива усмивка. Веднъж седмично отивала на пазар, а когато се връщала вечер, се заключвала в стаята.

Хлапетата били любопитни какво прави майка им вътре и веднъж нарушили забраната и погледнали през прозореца. Жената стояла на масата и…пиела чай с кифличка.

- Мамо, какво правиш? Ами ние?! – възмутено закрещяли децата.

- Стига, деца, замълчете – важно отговорила тя. – Правя ви щастлива майка.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ