Напишете дума/думи за търсене

Има ли място за бебета в офиса

Британската депутатка Стела Крийзи носи и двете си деца в парламента в първите месеци от живота им.

Все повече родители се престрашават да го правят, но не е безопасно

Една британска депутатка бе порицана, защото носи 3-месечния си син в пленарната зала. 44-годишната Стела Крийзи е народен представител в Камарата на обищините на британския парламент от 11 г., при това доста активен и не вижда нищо смущаващо да изпълнява задълженията си с новородено на ръце.

Така е било и след раждането на дъщеря ѝ през 2019 г. Затова Крийзи е изненадана, когато получава писмена забележка от канцеларията на парламентарния шеф, в която ѝ се напомня, че парламентарният правилник забранява внасянето на бебета в залата. Депутатката огласява въпросната кореспонденция, тъй като според нея тя е поредното доказателство как се ограничават правата на работещите майки.

Както изглежда, те не трябва нито да бъдат виждани, нито да бъдат чувани във всички парламенти, написа Крийзи в туитър. Тя от години води кампания за повече майки в политиката. И благодарение на усилията ѝ бяха издействани някои промени, които да облекчат съчетаването на грижи за новородено с работа. Например на раждащите министърки бе дадена възможност да излизат в 6-месечен платен отпуск, докато преди трябваше да подадат оставка или да се върнат веднага на работа. На депутатките пък бе позволено да наемат човек, който да гласува вместо тях в парламента и да ги отменя в някои от останалите им задължения. Освен това те могат да разчитат и на детска занималня в Уестминстър, за да продължат да ги кърмят - нещо, което все по-малко фирми и организации предлагат на служителите си като възможност.

Коронавирусът още повече задълбочи тенденцията към закриване на подобни места, която започна по време на финансовата криза през 2008 г. След нея много служебни детски забавачници паднаха жертва на опитите за свиване на разходите. Сега с преминаване към все повече работа от вкъщи съществуването им се обявява за безпредметно. Което може да е добре дошло за работодателите, но не и за служителите, борещи се да балансират между служебни ангажименти и родителство.

Вероятно и затова шумът, вдигнат от Стела Крийзи, напусна бързо пределите на Великобритания и се превърна в световна новина. Странното е, че тя не получи безусловна феминистка подкрепа, въпреки че колеги мъже и представители на британското правителство веднага декларираха, че нейното бебе не им пречи да работят. Те напомниха, че доста професии трябва да се адаптират и да позволят на родителите да жонглират между служебните дела и времето, прекарано със семейството.

На другия полюс обаче бяха мнения, че не е разумно да се допуска бебешки плач на място, на което се очаква да се вземат най-важните решения за държавата. Още повече че депутатите са добре платени, за да си наемат бавачки и помощници, което не може да се каже за редица други ключови професии като медици и учители. “Бихте ли искали да попаднете на лекарка, която ви преглежда с новородено в скута или пък да тръгне да ви оперира с него”, написа участник в разгорещен онлайн спор по въпроса.

Една от коментаторките на “Дейли мейл” по семейни въпроси, която е майка на три деца, също се изказа против допускането на деца в толкова ключови професии. “Да имаш бебе в Камарата на общините, е също толкова благоприятно за правилното функциониране на парламента, колкото да имаш бесен пор, който се разхожда по зелените депутатски пейки. Бебетата са враг на ясната мисъл. Те крещят, плачат, изпускат неприятни миризми. Те също така са напълно невнимателни по отношение на прекъсването във важен момент”, написа Клеър Фогз. Тя признава, че ѝ се е налагало да създаде десетки статии, пишейки с една ръка, защото с другата кърми, и не се е чувствала като супержена от това, а по-скоро като объркана и близо до срив. И в нито един момент не е искала това да става публично достояние.

Според нея допускането на бебета в парламента само ще влоши нещата, а може да предизвика желание и у други депутати да водят деца със себе си, тъй като през последните години все повече млади хора се насочват към политиката – тенденция, която, изглежда, достига и у нас. Средната възраст в новоизбрания български парламент е 40 г., а всеки десети депутат е под или малко над 30 г. - период от живота, в който обикновено ставаш и родител. Така че вероятно не е далеч времето, когато и в него ще се появят деца, както се случва вече на много места по света. Нова Зеландия се сочи като много добър пример как това става безболезнено и с голяма обществена подкрепа не само защото новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн често демонстрира как съчетава майчинството със служебните си задължения. Още през 2019 г. председателят на парламента Тревър Малърд храни и люля двумесечното бебе на свой колега, докато той се изказва. Тази негова постъпка не бе възприета в Нова Зеландия като нещо разсейващо и пречещо на парламентаризма. Но пък и 65-годишният Малърд се справи на ниво и с гледането на бебето, и с ръководенето на парламентарния дебат.

“Имам малък син и знам, че ако го докарам в офиса, много бързо ще унищожи сградата стая по стая”, казва пред Би Би Си Марк Макалистър от британската Агенция за трудови отношения. Той не е изненадан, че подобен въпрос генерира много поляризирани възгледи, но смята, че не е невъзможно да се постигне съгласие и да се изгради по-цялостна концепция, като се има предвид колко много се е променила културата на работното място през последните десетилетия. Само допреди години се смяташе за недопустимо да се носят бебета в офиса, за да бъдат кърмени, но сега се прави. “Макар да няма законодателно разрешение, че можеш да си водиш детето на работното място, това се случва. Живеем в по-просветени времена и продължаваме напред”, коментира Макалистър. По думите му е много по-лесно да дадеш отпуск на служителя, за да се грижи за детето си, когато му се налага, отколкото да създадеш безопасни и подходящи условия той да го вземе на работното си място. Но някои работодатели смятат това за загуба на човешки ресурс, който могат да използват, ако леко подпомогнат работниците си чрез създаване на занималня в офиса или наемане на служебна бавачка. Предизвикателството е да се разрушат бариерите пред традиционния начин на мислене, като се проучват и изтъкват потенциалните ползи, допълва Макалистър. В този смисъл поведението на Стела Крийзи да участва в парламентарен дебат с бебе в скута е точно това, от което общественото мнение има нужда, за да започне да разсъждава по един на пръв поглед несъществен въпрос, но отнасящ се до много хора.

Бързото връщане на работа след раждане не е вредно

Дълго време се твърдеше, че ранното връщане на работа след раждане не е полезно нито за майката, нито за бебето. По тази причина редица държави, сред които и България, увеличиха времето за платено майчинство.

Някои проучвания през последните години обаче показват, че връщането на работа на майката, преди детето да е навършило една година, не влияе на неговото благополучие. “Семейните взаимоотношения, доходи и психичното здраве на майката се променят, когато тя работи, и това, което направихме, беше да разгледаме пълното въздействие на подобно решение, като вземем всички тези неща под внимание”, обяснява американският професор Джейн Уолдфогъл, която е ръководила изследване по въпроса в САЩ. То е показало, че макар да има недостатъци като по-малко физическо присъствие в живота на бебето, съществуват и значителни предимства – увеличават се доходите и благосъстоянието на семейството и има по-голяма вероятност детето да получи висококачествени грижи.

Изследване на Харвардското бизнес училище пък е установило, чe кoгaтo мaйкитe paбoтят, вepoятнocттa наследниците им дa имaт ycпeшнa кapиepa след време e пo-гoлямa в сравнение с тези, които са отгледани от домакини без професионален път.

“Качеството на грижите за децата трябва да е водещо. Често само по-заможните жени имат право на избор, докато много други трябва просто да работят”, каза Сали Гимсън от британския институт за семейството.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ