Напишете дума/думи за търсене

Гръцки лекари изследват дали случай на бебе с хепатит има връзка с нарастването на заболелите деца в световен мащаб

СНИМКА Pixabay

14-месечно бебе в Ираклион, о. Крит, е било диагностицирано с хепатит и се извършва проверка дали случаят има връзка с установеното нарастване на случаите на хепатит в международен план, съобщава в. "Катимерини".

Момченцето е било диагностицирано с COVID-19 преди няколко месеца.

Детето е под наблюдението на лекари, които внимателно следят чернодробните му ензими, за да преценят дали да бъде прието в отделението за инфекциозни болести. Лекарите проучват и дали чернодробното възпаление на бебето не е свързано с предишната му диагноза за COVID-19, посочва изданието.

Лекари, здравни власти и учени по целия свят се опитват да открият причината за необичаен ръст на случаи на хепатит сред малки деца в последните месеци. Здравните власти в Обединеното кралство първи алармираха за странно нарастване на болни от хепатит деца. След Обединеното кралство за случаи на заразата съобщиха няколко европейски държави, САЩ и Израел.

Засега се смята, че основният виновник вероятно е аденовирус, тъй като над 75 процента от заболелите деца във Великобритания са дали положителни проби. От СЗО обаче предупредиха, че възможността подобен вид инфекция да стои зад случаите на остър хепатит засега е само теория.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ