Напишете дума/думи за търсене

Егоистите имат по-малко пари и деца

Еди Мърфи се радва с приятелката си Пейдж Бъчър, първата вляво, и част от децата си, когато научава, че печели наградата "Марк Твен" за комедия.

Алтруизмът започва да става секси

Спомняте ли си романтичната комедия “Пристигане в Америка”, в която Еди Мърфи играе принц от измислено кралство, тръгнал да търси любовта? След като цял живот е бил глезен и на 21 г. му е отредено да се ожени за момиче, което специално е възпитавано да стане негова съпруга, той решава сам да си намери жена. Заминава за САЩ и попада в най-мрачните квартали на Ню Йорк, където му се налага да работи и да живее в долнопробна квартира. Е, среща дамата на своето сърце и веднъж, докато се разхождат, подминават бездомници. Без много да му мисли, той прави крачка назад и им оставя пачка с пари. Друг път обезврежда въоръжен крадец с дръжка от метла, дошъл да ограбва кафенето, в което Мърфи работи като чистач.

“Пристигане в

Америка”

излезе по екраните

през 1988 г.

Вероятно сюжетът му е писан няколко години по-рано, когато на дилемата да си егоист или алтруист не се гледаше толкова сериозно. Днес обаче не е така. Много хора с пари се питат защо не могат да постигнат пълно щастие. Кръгли бедняци пък са винаги усмихнати и готови да споделят и последния си залък с някого. Редица учени се опитват да изследват коя житейска концепция е по-добра.

Последното от поредицата проучвания по въпроса е на учени от Стокхолмския университет. Те са установили, че егоистите печелят по-малко пари и имат по-малко деца от алтруистите. За да стигнат до този извод, са изследвали различни социологически проучвания, в които са участвали повече от 60 000 души от Европа и САЩ. Определянето на групите егоисти и алтруисти е станало чрез отговори на въпроси като

дали отстъпват

място в градския

транспорт, даряват

ли пари на

нуждаещи се

и участват ли като доброволци в благотворителни акции. След това са изследвани техните доходи и семейно положение. Така са стигнали до основния извод, че алтруистите печелят средно повече от егоистите и по-често имат деца. Тази зависимост обаче не е пряка – най-високи доходи не се наблюдават при най-социално ориентираните хора, а при демонстриращите умерен алтруизъм.

“Направихме не само напречен, но и динамичен анализ на данните. Така установихме, че хората, които демонстрират алтруизъм в даден момент, имат увеличение на доходите и броя на децата и години по-късно. Затова смятаме, че нашите изводи са много надеждни”, казва пред Би Би Си професор Кимо Ериксон, който е ръководил изследването. По думите му най-изненадващ за учените е бил изводът, че не егоистите, а умерените алтруисти печелят най-много. За съжаление, проучването им обаче не може да отговори на въпроса какви са причините егоизмът да се отразява лошо на нивото на доходите, след като е логично алчните хора да имат повече.

“Алтруизмът помага за изграждането на по-силни социални връзки и е много вероятно това да оказва положителен ефект и в други области от живота, но тази хипотеза не може да бъде проверена чрез данните, с които разполагаме”, казва професор Ериксон.

Ако се върнем обаче към Еди Мърфи, ще видим, че и извън екрана той доста добре приляга на тезата, че умерените алтруисти привличат като магнит пари и красиви жени и създават повече наследници.

57-годишният

комедиен актьор

очаква десетото си

дете

през декември. То ще бъде второ за него и приятелката му след 2012 г. – ослепителната Пейдж Бъчър. От брака с Никол Мичъл, също модел, има пет деца. От връзките му с Тамара Худ и Полет Макнийли му се раждат синове, а от краткия любовен роман с певицата от “Спайс гърлс” Мелани Браун – дъщеря. Мърфи харчи милиони долари за издръжка на своите наследници, което за звезда от неговия ранг не е проблем. Той е в топ 10 на актьорите, които са генерирали най-много пари. Филмите с негово участие са донесли приходи от 3,8 млрд. долара.

Освен това често дарява средства на различни благотворителни организации за борба със СПИН и рак, в подкрепа на бездомни, самотни майки и стачкуващи актьори. За да привлече вниманието към хора, пострадали от пожари, преди две години Мърфи подарява костюмите си на дебелан от филма “Смахнатият професор”, въпреки че много ги обича. Към финансите си той обаче не демонстрира такава привързаност. Даже твърди, че всяко погрешно решение, което е вземал в живота си, е било заради пари. Може би причината е, че той не е роден със сребърна лъжичка в уста.

Баща му е бил полицай и почива, когато Еди е само на 8 г. След това се разболява и майка му. Налага се той и брат му да бъдат настанени в приемно семейство. Еди Мърфи започва да работи като комедиант по барове от 15-годишна възраст. След 6 години навлиза в киното и прави звездна кариера, която през последните години е в застой. Но дори когато е на върха, не демонстрира краен алтруизъм. Например първоначално отказва да признае бащинство на дъщерята на Мел Би. Нещата стигат до публичен скандал. Бившата спайска завежда дело и ДНК тест доказва, че той е бащата. Преди 11 години Мърфи започва да плаща

рекордна издръжка

от 51 000 долара на

месец

и така ще е, докато момичето стане 18-годишно. През първите години майката твърди, че комикът дори не се интересува от детето, но напоследък има сведения, че двамата са започнали да се сближават. Каква е причината за този обрат в отношението на Еди Мърфи към тази му дъщеря, не е известно.

Анализи на експерти от Обществото на британските психолози обаче показват, че алтруизмът вече се смята за секси и много мъже го използват за привличане на партньорки. При направени наблюдения сред просяци например се оказва, че самотните мъже дават много повече на искащи пари на улицата жени, отколкото на мъже. Ако с тях обаче има дама, тогава те стават еднакво щедри и към двата пола. Освен това те даряват повече, когато са в началото на любовна връзка, което се обяснява с желание да впечатлят своята партньорка.

Любопитно е, че при жените не се наблюдава промяна по отношение на даренията, когато са сами или в присъствието на привлекателен мъж.

Учените са изненадани от получените резултати, тъй като чистият алтруизъм предполага да жертваш нещо за някого, без да очакваш награда. От еволюционна гледна точка да помагаш на непознати, също е донякъде озадачаващо, тъй като егоизмът е заложен в човешката природа и е свързан с инстинкта за оцеляване. Еволюционният психолог Джефри Милър обаче не вижда нищо смущаващо в получените резултати. “Ние имаме възможността да се държим по морален начин, защото нашите предшественици са предпочели да се съберат със сексуални партньори, които са били милостиви, щедри, справедливи и са помагали на другите”, обяснява той.

Затова днес алтруизмът се възприема като сигнал, че човек притежава и други качества и има притегателна сила. Той е и признак за това в какво добро финансово състояние се намира даден индивид. Мъжете могат да карат скъпа кола и да имат луксозни вещи, но това не дава информация на дамите, че те са готови да споделят този ресурс с тях, обясняват психолозите. В това отношение гледната им точка се разминава с тази на представителите на силния пол, които са много по-склонни да помагат в ситуации, които изискват проява на смелост и героизъм, вероятно защото това показва тяхната физическа сила и възможност да поемат риск. Например само 9% от получилите наградата “Карнеги”, която се дава в САЩ и Канада на хора, рискували своя живот, за да спасят други, са били жени.

Направени по-рано изследвания също показват, че социално ориентираното поведение има положителен ефект върху психичното здраве и благосъстоянието, укрепва дългосрочните партньорства и романтичните отношения.

Герои или дарители предпочитат дамите

Учени от университета в Нотингам са изследвали какъв точно тип алтруизъм харесват жените. На доброволки е било предложено да изгледат филми с актьор, който дарява кръв, помага в болница и спасява давещ се в ледени води. След това те е трябвало да отговорят смятат ли за привлекателен мъжа в някоя от въпросните ситуации и ако – да, какъв тип отношения биха искали да имат с него. Резултатите от анкетите показват, че кръводарителят и болничният доброволец са предпочитани за дълготрайни връзки, а рискувалият живота си - за краткотрайна или просто секс.

Подобни са резултатите и при друг тест, когато видеата са на даряващ на просяк мъж и на друг, който връща открадната чанта. Дамите са посочили, че смятат за повече отдаден на една връзка даващият пари. „Това ни навява на мисълтта, че алтруизмът като начин за привличане на пратньор действа по два начина: героичните прояви са свидетелство за качествени гени, докато оказването на финансова помощ и доброволчеството са признак за желание да се грижиш и да инвестираш в изграждането на стабилна връзка”, пише в изводите от изследването.

Проучванията са установили и че жените смятат за по-привлекателни по-щедрите мъже, вероятно защото приемат, че това е сигнал за серизони качества.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ