Напишете дума/думи за търсене

Илон Мъск кръсти шестия си син X АЕ A-12 - на изкуствен интелект, елфи и самолет

Илон Мъск пусна снимки в туитър на новородения си 6-и син.

Милиардерът не си говори с баща си, подари на майка си зелена “Тесла”

Изкуствен интелект, елфи и самолет на ЦРУ - това са част от нещата, вдъхновили милиардера Илон Мъск и приятелката му Граймс да кръстят бебето си X АЕ A-12.

Новината за футуристичното име на шестото дете на богаташа разби интернет и втрещи света. Милиони в социалните мрежи изригнаха със смешни картинки за бебета роботи и как се произнася името на момченцето. И шефът на “Тесла”, който притежава 40 млрд. долара, и канадската певица обясниха защо са решили да се спрат на това нетрадиционно име. Ето какво написа в туитър приятелката на Мъск:

- X е за неизвестната променлива.

- AЕ (двете букви са написани слято - б.р.) според моя елфически правопис e Ai, което означава любов (на няколко езика, включително и японски) и/или изкуствен интелект (на английски Аrtificial intelligence).

- A-12 = предшественик на SR-17 (любимия ни самолет). Няма оръжия, няма защита, просто скорост. Страхотен в битка, но без насилие

+ А = “Архангел”, любимата ми песен.

Накрая певицата уточнява, че детето е родено като Метален плъх (по китайския зодиак).

Разузнавателният самолет А-12, построен за ЦРУ от компанията “Локхийд”, е известен и с прозвището Архангел. Произведени са 18 такива машини, които са в експлоатация от 1963 до 1968 г., след което конструкцията се използва за създаването на високоскоростния разузнавателен самолет SR-71 Blackbird.

Граймс твърди, че “Архангел” е любимата ѝ песен, но не обяснява от кого е. Колкото до произнасянето на името на бебето, Илон Мъск казва, че

трябва да се изговаря

Екс Аш Архангел

Преди да бъде разкрито чудатото име, близки до звездната двойка спекулираха, че те ще кръстят потомъка си с неясен компютърен код или предупреждението за компютърна грешка ERROR404. Според адвокати името няма да бъде признато от щата Калифорния, тъй като съдържа цифри и знаци, които противоречат на закона за имената.

Това е първото дете на Граймс и шесто за Мъск, който има петима синове - близнаци и тризнаци, от бившата си съпруга, канадската писателка Джъстин Уилсън.

Иначе 48-годишният милиардер и 32-годишната певица, чието истинско име е Клеър Буше, изглеждат един за друг. Тяхната връзка започва през 2018 г. в туитър. Мъск искал да пусне шега в социалната мрежа за изкуствения интелект, но разбира, че Граймс вече е направила същата преди 3 години. Започва да ѝ пише лични съобщения, в които двамата си допадат, и оттогава звездната им приказка продължава до днес. 

Илон Мъск с приятелката си Граймс
СНИМКА: РОЙТЕРС
Илон Мъск с приятелката си Граймс СНИМКА: РОЙТЕРС

Заради космическите ракети, електрическите автомобили, слънчевите батерии и милиардите, които направи, Мъск е

оприличаван на

комиксовия герой

Тони Старк -

Железният човек

Също като Мъск Старк е изобретател и милиардер и дори Илон се снима във втората част на филма за Железния човек.

Историята на Илон Мъск започва в Претория, Южна Африка, където е роден. Майка му Майе е модел и диетолог, а баща му Ерол e инженер, пилот и моряк. След тежък развод на родителите си през 1979 г. Илон и брат му Кимбал решават да живеят с баща си. По-късно богаташът определя това свое решение като голяма грешка заради разногласия с него.

“Той е ужасно човешко същество. Нямате представа колко е лош. Почти всяко престъпление, за което може да се сетите, той го е извършил”, каза милиардерът за баща си.

През 1983 г., на 12-годишна възраст, Мъск създава код за компютърна игра, наречена Blastar, и след това го продава на компютърно списание за 500 долара. Въпреки напредничивия си ум училищните дни на Илон хич не са лесни - веднъж той бил откаран в болница, след като е

пребит от свои

съученици

Побойниците го хвърлили надолу по стълби и го пердашили, докато не припаднал. Техномагнатът разкрива, че се бори със самотата от детството си. “Когато бях дете, имаше едно нещо, което си повтарях - никога не искам да бъда сам”, казва той.

След като завършва гимназия, Мъск се премества в Канада с майка си Майе, сестра си Тоска и брат си Кимбал. Там учи две години в университета в Кингстън, Онтарио. По-късно се прехвърля и завършва Университета на Пенсилвания, където получава диплома по физика и икономика. Докато учи, изобретателят и негов състудент вземат под наем

къща с 10 спални

и я превръщат

в нощен клуб

Организират грандиозни партита, за които искат вход. Ходът е един от първите му предприемачески експерименти.

През 1995 г. Мъск и брат му Кимбал съдават Zip2 - IT компания, която разработва интернет пътеводител на градовете за вестници. През 1999 г. фирмата е продадена за внушителните 340 млн. долара.

Парите изобретателят използва за създаването на X.com - компания за онлайн финансови услуги и електронни плащания. През 2000 г. X.com се слива с американската софтуерна компания Confinity и така се появява известната онлайн платежна система PayPal. Нейният успех е толкова голям, че тя е придобита от eBay за 1,5 милиарда долара, а Мъск прибира 180 милиона. Така той най-накрая разполага с достатъчно капитал, за да остави интернет бизнеса и да

насочи енергията

си към инженерни

проекти

За целта отделя 100 млн. долара и в началото на 2002 г. основава космическата компания “Спейс Екс”. Първоначалната му идея е да направи космическия полет 10 пъти по-евтин и да прати мишки на Марс. Благодарение на компанията си Мъск създаде най-мощната космическа ракета и даже

изстреля колата

си към Марс,

а следващите му амбициозни планове включват колонизация на Червената планета. Първоначално бе обявил, че първите хора ще заминат за Марс през 2024 г., но напоследък не се ангажира с такива срокове.

Милиардерът може да се похвали, че създаде и първите космически кораби за многократна употреба.

През 2004 г. Мъск купува дялове от компанията за електромобили “Тесла”. Именно покрай нея напоследък се забърка в серия скандали. Това стана, след като възобнови тази седмица работата в завода си за коли в Калифорния въпреки забраната на властите, наложена заради коронавируса. Милиардерът посочи, че самият той се намира в завода, и призова властите да арестуват само него, ако се решат на подобна стъпка.

По-рано Илон Мъск заплаши да премести седалището на компанията и бъдещите си проекти в Тексас заради това, че властите в Калифорния му пречат да възобнови производството. 

Разузнавателният самолет А-12, който участва в името на бебето, е построен за ЦРУ от компанията “Локхийд” и е известен и с прозвището Архангел. Произведени са 18 такива машини, които са в експлоатация от 1963 до 1968 г., след което конструкцията се използва за създаването на високоскоростния разузнавателен самолет SR-71 Blackbird. СНИМКА: УИКИПЕДИЯ
Разузнавателният самолет А-12, който участва в името на бебето, е построен за ЦРУ от компанията “Локхийд” и е известен и с прозвището Архангел. Произведени са 18 такива машини, които са в експлоатация от 1963 до 1968 г., след което конструкцията се използва за създаването на високоскоростния разузнавателен самолет SR-71 Blackbird. СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

Ексцентричните идеи на Мъск не спират и той основава още една компания, която се опитва да изгради устройства, които могат да бъдат имплантирани в човешкия мозък.

В личен план техномагнатът е близък с брат си Кимбал и сестра си Тоска. Всички те споделят силен предприемачески дух. Кимбал се стреми да направи хранителната индустрия по-устойчива и здравословна, докато Тоска стартира романтичната филмова мрежа Passionflix. Мъск има добри отношения с майка си, на която подари зелена “Тесла”. Майе Мъск се мести в Калифорния през 2013 г., за да е по-близо до децата и внуците си.

Милиардерът се запознава с първата си съпруга - писателката Джъстин Уилсън, докато учи в Канада. Двамата за кратко се разделят, но Мъск продължава да я ухажва, като редовно ѝ праща цветя и дори

ѝ дава кредитната си

карта, за да купи

колкото си иска книги

По-късно двойката се премества в Лос Анджелис, където им се ражда син на име Невада Алекзандър, който умира още като бебе. Двойката има после близнаци и тризнаци - общо петима синове - Грифин, Ксавие, Кай, Саксон и Деймиън.

Мъск казва, че се стреми да прекарва повече време със синовете си, които нарича “любовта на моя живот”.

Двойката се разделя през 2008 г. и след развода техномагнатът започва да се среща с актрисата Талула Райли. Женят се два пъти и се разделят.

През 2016 г. Илон започва да излиза с красивата актриса Амбър Хард, но се разделят след 1 година с обяснението, че са прекалено заети в работата си. Мъск определя раздялата като много тежка, а Хард се омъжва за Джони Деп.

За последната жена в живота си - певицата Граймс, Мъск казва: “Обичам я заради нейното диво артистично творчество и хиперинтензивната работна етика”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ