Напишете дума/думи за търсене

Коя ще е безопасната почивка това лято

Актьорът и лекар Наум Шопов заведе бебето си на къмпинг още в средата на май.

На палатка в двора на баба поне през първите две седмици

Oще в средата на май актьорът Наум Шопов пусна в инстаграм снимки от черноморски къмпинг. На една от тях той щастливо е вдигнал 5-месечната си дъщеричка на фона на абсолютно празен плаж, мечта за всеки човек във време на коронавирусна пандемия. Шопов е написал So it begins “Започва”, явно намек, че летният сезон е открит за неговото семейство.

Стратегията да се отиде на море, докато няма много хора, е изключително добра, особено ако си с малко бебе, което не е препоръчително да разкарваш в горещините. А и Шопов по време на карантината си в София често споделяше впечатления къде и как спазват препоръките за социална дистанция и редовна дезинфекция. Което не е изненадващо, тъй като той не е само доктор Тасев от хитовия сериал “Откраднат живот”, а дипломиран лекар. Следователно добре знае какви са рисковете от неразумно поведение по време на епидемия от непознат вирус.

Само че за разлика от него повечето хора не могат в момента да стигнат до морето. Едни са планирали традиционно отпуските си за по-горещите летни месеци, други са блокирани с образование на деца или работа, която няма как да се извършва дистанционно. Затова перспективата пред тях да останат без лятна ваканция, страхувайки се от сблъсък с тълпи по плажове и хотели, е доста реална. Защото, дори и броят на заразените в България да намалява, няма гаранции какво ще се случи в разгара на сезона, когато трафикът на влизащи и излизащи от страната ще се увеличи.

Трябва да избягвате събирането на големи групи особено в закрити пространства, казва Сюзън Клайн, професор по инфекциозни болести в университета в Минесота. Ако ви се наложи да го направите, задължително оставете прозорците отворени, носете маска и дезинфекцирайте често ръцете си и повърхностите, които споделяте, особено сервизните помещения. При подобни съвети всеки хотел и дори ресторант изглежда рискован вариант. Много по-безопасно ще е да се отсяда във вили, къщи за гости и къмпинги в непопулярни дестинации. В търсене на такива места вероятно много ще се насочат и към имоти на близки и приятели. Клайн обаче предупреждава, че трябва да сме особено предпазливи, ако предприемаме лятна ваканция при застаряващи родители, баби и дядовци. На първо място, е необходимо да си дадем сметка дали не сме били в рискова среда през последните две седмици като пътувания с влак, автобус или друг обществен транспорт, в който не се е спазвала социална дистанция. След това да си отговорим на въпроса дали можем да отседнем при тях, без да споделяме обща баня, тоалетна, маса за хранене и помещения за спане поне още 14 дни. Ако нищо от това не е възможно, по-добре да не се предприема такова гостуване. Но пък, ако наистина имате нужда от среща с близки хора, което се оказва все по-важно за поддържането на психичното здраве по време на пандемията, събиранията на открито са най-безопасният начин за това.

Може например да отседнете на палатка в двора на вашите по-възрастни роднини поне през първите две седмици от престоя си, както всъщност направиха десетки служители в старчески домове във Великобритания, в които избухнаха масови заразявания с коронавирус. Със сигурност за много баба и дядовци ще е голям шок да посрещнат внуците си по този начин, но за малчуганите ще е вълнуващо преживяване. Важното е да се обясни и на едните, и на другите защо това се прави и колко важно е за известно време да пазят дистанция помежду си. Да не се прегръщат, да не се хранят и спят в едно помещение. Ако няма възможност да се използват отделни бани и тоалетни, наличните да се дезинфекцират често. Споделянето на храна, напитки и кърпи за ръце също трябва да бъде забравено.

Препоръчително е въобще да се яде навън. Всяко нещо на открито винаги е по-добро от затворено пространство, в което дишаш един и същ въздух с други, казва Сандра Кеш, специалист по инфекциозни болести в Ню Йорк. Тя подчертава, че самото пътуване за ваканция също трябва да е много предпазливо, за да не се стигне до втора вълна на епидемията. “Избягвайте самолети, влакове или автобуси. Най-добре е тези транспортни средства да бъдат оставени свободни за тези, на които е абсолютно наложително да ги използват, и пътуващите в тях задължително да са с маски”, съветва Кеш. Рискът при придвижване с кола също не е нулев, и то най-вече заради необходимостта да се спира на бензиностанции, които ще стават все по-натоварени с наближаване на летния сезон и възможността за качествена дезинфекция на тоалетните все по-малка.

Това впрочем ще е недостатък и на къмпингите, към които явно доста хора смятат да се насочат това лято. В Халкидики се радват на масови резервации от българи и румънци още с отварянето им на първи юни. Във Великобритания отчетоха 500% повече запитвания в сравнение с миналата година, въпреки че все още не е ясно дали ще им бъде разрешено да работят това лято.

Cъветите на епидемиолозите са да се избягват ресторанти и заведения, особено ако прозорците им не са отворени и се разчита на климацити, независимо колко е горещо. Най-добре е ваканционните ви пътувания да са по-кратки, тъй като колкото повече време прекарвате със заразен човек, толкова по-голям е рискът да пипнете COVID-19, обяснява Клайн. Другият вариант е да се изнесете дългосрочно във ваканционен имот, ако можете да работите дистанционно.

Самостоятелното изпращане на деца при баба и дядо, което често се практикува у нас през лятото, обаче не е препоръчително, дори предварително да ги тествате за коронавирус, както разбрах, че правят някои родители, предприемайки подобен ход. Възрастните хора трудно могат да контролират малчуганите да спазват социална дистанция от непознати и добра лична хигиена. Първата причина е, че живеейки в малки населени места, техните разбирания за отглеждане на деца са доста по-либерални. За тях изглежда безопасно да ги пускат да си играят сами извън дома, смесвайки се с връстници. Освен това вече е широко известно, че те са по-малко податливи на коронавируса, но пък учените все още са на различно мнение дали те са активни негови преносители.

Най-много 10 деца ще има в лагер

Традиционните летни лагери, които се организират от училища, центрове, читалища и общини у нас, тази година ще могат да се провеждат с максимум 10 деца и при спазване на социална дистанция от метър и половина. Това става ясно от писмо на просветното министерство до регионалните управления по образование. Те са призовани да изготвят списъци с дейностите, които може да се осъществят при стриктно спазване на предписаните противоепидемични мерки. Информация за планираните инициативи в отделните населени места ще бъде публикувана в сайта на министерството.

Целта е родителите да видят какви ваканционни форми са предвидени. Съветът на министерството е да се планират дейности, които могат да се състоят на открито и да не предвиждат струпване на ученици и учители.

От родителите ще се изисква да попълват декларации, че са съгласни да се включат в тях. От софийското регионално управление по образование съобщават, че трябва да се има предвид и възможността някои от обявените летни дейности, че може да не се осъществят, ако има промяна в разпространението на COVID-19 в страната.

Някои езикови школи и клубове по програмиране пък вече обявиха, че ще предложат виртуални летни лагери за деца, след като са видели колко успешно е преминало принудително онлайн обучението по време на епидемията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ