Напишете дума/думи за търсене

200 малки булки на Еньовден в Асеновград

200 момиченца от Асеновград, облечени в бяло като булки, се събраха в градския парк, за да отбележат Еньовден.

Децата, които местните наричат калинички, огласиха града. Те се забавляваха, снимаха, преминаха под венец от билки и се поздравиха за празника, като спазваха необходимата дистанция. А паркът се превърна в истинска сцена на модно дефиле. Родители, приятели и дори случайни минувачи се включиха в събитието, за да поздравят слънчовите невести. Община Асеновград изненада с подарък всички калинички и техните кавалери с подарък. За момиченцата имаше и грамоти.
Тази година обичаят се проведе под малко по-различна форма заради пандемията Спестени бяха ритуалите по оставянето на нишани (гривни, брошки, гердани и други лични вещи) в „мълчана“ вода и наричанията, както и традиционното литийно шествие.
Ритуалът бе въведен за първи път в Асеновград от настоящия архиерейски наместник отец Йордан Георгиев преди много години. Когато обичаят се е състоял за първи път, в него са се включили едва 7 слънчови невести. Впоследствие през годините броят на желаещите да бъдат калиници е достигнал почти 400, като е имало малки булки не само от Асеновград и региона, но и от България и света. Отец Йордан им пожела да бъдат здрави, да се пазят и призова родителите им да ги учат как да спазват противоепидемичните мерки, като изрази щастието си от факта, че на територията на асеновградска община все още няма регистриран случай на COVID-19. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ