Напишете дума/думи за търсене

Акушерка номер 1 в Европа: Има бебета, родени под щастлива звезда

„Съдбата си знае работата. Да бъда акушерка не беше първото ми желание. Исках да уча помощник-фармацевт, но не ми достигна балът при кандидатстването. Никога през годините не съм съжалявала, че съм избрала тази професия“, казва старшата акушерка Петя Запрянова

Тя е победител за цяла Европа в престижния международен конкурс „Kate Granger Awards 2020“.

На тържествена церемония старшата акушерка от УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив бе коронована за най-добрия професионалист в своята сфера на Стария континент за своята вдъхновяваща работа и състрадателна грижа.

„Акушерството е една много трудна и отговорна професия, но е с призвание и трябва да се работи с любов, сърце и раздаване. Ако отвътре не я носиш тази любов към хората, пациентите, майките и бебетата, няма да просъществуваш дълго в това занятие“, категорична е тя.

Запрянова се грижи

за пациентите

над 30 години,

голямата част от тях в най-голямата болница в Южна България.

Запрянова има над 30 години трудов стаж като медицинска сестра, почти всички от тях - в УМБАЛ "Св. Георги".
Запрянова има над 30 години трудов стаж като медицинска сестра, почти всички от тях - в УМБАЛ "Св. Георги".

Преминала е през всички стъпала и отделения. От десетина години е в родилното, където се раздава изцяло. „Да се опише с думи чувството е много трудно. Ти си до жената в най-трудните моменти. И като се роди бебето, виждаш сълзите на щастие и радост в очите й, Докосваш новия живот и го подаваш в ръцете семейството, които са на върха на щастието.

Ние, акушерките, сме удовлетворени, че всеки ден даряваме щастие в ръцете на младите семейства“, подчертава Запрянова.

Старшата акушерка е номинирана за конкурса от Алианса на българските акушерки, по време на годишния конгрес на международните акушерски организации в Прага.

Да докосваш новия живот и да подаваш в ръцете на щастливите семейства е призванието на акушерката.
Да докосваш новия живот и да подаваш в ръцете на щастливите семейства е призванието на акушерката.

По тяхна инициатива 2020-та бе обявена за

година на медицинската сестра

и акушерката

в чест на 200 години от рождението на легендарната британска медицинска сестра Флорънс Найтингел.

Международните лекарски съюзи посочиха, че тези професии са много ценни и важни за бъдещето на всички народи, и призоваха да им се отдели специално внимание. По този повод европейските страни организират различни събития и награди.

Общоевропейският конкурс продължил няколко месеца месеца. Пловдивската акушерка се явила на различни интервюта и участия. Представила презентации и публикации в медицински издания за нейната работа.

Международното жури с 20 членове от различни държави обаче било най-впечатлено от видеопрезентацията на Петя Запрянова. Те единодушно присъдили приза на пловдивчанката.

„Изключително горда и щастлива съм от факта, че достойно представих България, Алианса на акушерките, и болницата, в която работя. 30 години труд с удоволствие и желание,

и непрекъснато раздаване -

това неминуемо

се оценява един ден.

Радвам се, че признанието е на европейско ниво“, допълва тя.

Старшата акушерка съветва младите си колеги да работят с любов без да мислят какво, кога и как ще се случи, тъй като признанието и наградите идват като естествен процес.

Петя е изродила стотици бебета, но не е следила точният им брой.

„Нашата работа не е само в родилната зала, а в цялата сфера на акушерството и гинекологията. Ние трябва да сме винаги до жената и до майката и трябва винаги да им помагаме“, обяснява тя.

Надява се, че с награди като „Kate Granger Awards 2020“ ще се издигне престижът на акушерската професия и съответно обществото да има по-голямо уважение към нея.

„Все по-трудно младите хора избират да стават акушерки и броят ни намалява тревожна“, смята тя.

Тя призовава бъдещите майки да им имат доверие и да разчитат на тях. „Ние сме техни приятели, партньори и сътрудници. Всяка акушерка майчински се грижи за жената през целия период, докато дойде раждане.

Нека не се страхуват от раждането, защото това е естествен физиологичен процес и нещата ще се случат“, категорична е Петя Запрянова.

Тя е помагала и при много раждания с усложнения. Един от най-тежките й случаи е на майка, живееща в чужбина, която е имала две неуспешни бременности. Жената решила за третото износване да се върне в страната

„Имаше много трудна бременност. Няколко месеца лежа в клиниката за задържане, стана тежко раждане с усложнения. Тази майка ни е безкрайно благодарна и всяка година се обажда и безкрайно благодари на всички медици от УМБАЛ „Свети Георги“, които са й помогнали.

Дори веднъж каза на баща си: „Това е моята акушерка“, заради което се почувствах страшно горда“, спомня си Запрянова.

Тя е умерено скептична към последната мода да се раждат бебета с операции. „Аз съм „за“ нормалните раждания, тъй като това е естествен физиологичен процес. И ако жената е здрава, не е проблем да роди. А там, където има медицински проблем, лекарите са насреща, за да има щастливо семейство с живо и здраво бебе“, отбелязва акушерката.

Тя е убедена, че има бебета, които се раждат под щастлива звезда. Някои

се появяват на бял свят

с истински двоен

възел на пъпната връв.

Късметлийско било и първото бебе на България за 2020 г. - Райчо, родено в пловдивската болница.

„Терминът на майката беше доста по-късно - в края на януари, но тя дойде и го роди с лекота. Получи много подаръци и внимание от всички“, усмихва се старшата акушерка.

Петя има съпруг, двама големи сина и 5-годишното внуче, за които също се грижи. „Благодаря и за подкрепата на близките ми, които ме разбират, защото моята работа изисква и много допълнително време.

Тя призовава медиците, които са избрали професия с призвание да я работят с любов и да се грижат добре за пациентите.

Крис Пойнтън й връчи наградата

В номинацията на Алиансът на българските акушерки определя Петя Запрянова като висококвалифициран специалист с много качества. В атестацията за нея е акцентирано върху отдадеността й на професията.

Неоспорим факт е, че Запрянова се е доказала през годините с активността си за подобряване на акушерската грижа за майката и бебето, както и със своя принос за издигане на авторитета на акушерската професия в България.

Дипломата за вдъхновяваща работа и състрадателна грижа й бе връчена от Крис Пойнтън (Великобритания), който е съосновател на кампанията и съпруг на д-р Кейт Грейнджър. „Чувствам се наистина горд, че участвам във вземането на решения за тези престижни награди.

Хората, които работят в здравеопазването, наистина надхвърлят себе си всеки ден и аз им се възхищавам. Кейт със сигурност би се гордяла с всеки човек или екип, който е номиниран, и би се радвала за признанието им”, заяви Крис Пойнтън.

Кейт Мириам Грейнджър (31 октомври 1981 г. - 23 юли 2016 г.) е английски лекар и инициатор на инициатива за по-добри грижи за пациентите. През 2014 г тя стартира кампанията „#hellomynameis“, насърчаваща здравния персонал да се представя на пациентите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ