Напишете дума/думи за търсене

Бум на близнаците, раждат се повече от всякога

В Европа и Америка има голям ръст на появата на близнаци заради модерните репродуктивни техники.

За последните 30 години ръстът в Европа е с 60%, а в Северна Америка - със 71%

В момента се раждат повече близнаци от когато и да било преди и това явление може би е достигнало своя връх, твърдят учените. Всяка година в света се появяват 1,6 млн. близнаци, а всяко 42-о дете има своя себеподобен брат или сестра, разкриват Би Би Си и в. “Гардиан”.

Все по-късното майчинство и развитието на медицински техники като инвитро доведоха до скок на броя на родените близнаци с една трета от 80-те години насам. Според изследване, публикувано в сп. “Хюмън Рипродъкшън”, през последните 30 години раждането на близнаци се е увеличило във всички райони на планетата - ръстът е 32% в Азия, 60% в Европа и цели 71% в Северна Америка. Учените са събрали информация от 165 държави в периода 2010-2015 г. и са сравнили данните с периода 1980-1985 г.

Ражданията на близнаци са

скочили

най-рязко в

богатите страни

в Европа и Северна Америка, но и на глобално ниво те са нараснали с една четвърт - от 9 на 1000 на 12 на 1000. В Африка винаги на бял свят са се появявали много близнаци по естествен път и ситуацията не е много променена през последните 30 години основно поради нарастването на населението.

Понастоящем 80% от близнаците се раждат в Азия и Африка и за това има причина, казва проф. Кристиан Мондън, автор на изследването от Университета в Оксфорд. Високият процент в Африка според него се обяснява с факта, че

там се раждат

основно двуяйчни

близнаци

- бебета, родени от различни яйцеклетки. “Вероятно това се дължи на генетичната разлика между африканското население и другите типове население на планетата”, казва професорът.

Близнаци се раждат по естествен път, когато оплодената яйцеклетка се разделя спонтанно на две, което води до развитието на еднояйчни близнаци, или когато тялото на майката отдели едновременно две клетки, които се оплождат, и тогава се раждат двуяйчни близнаци.

В последните десетилетия държавите от Европа, Северна Америка и Океания наваксват с този тип раждания, но причината е главно заради развитието на репродуктивни методи като инвитро, ИКСИ-оплождане, стимулиране на яйцеклетките и др. Всички те увеличават вероятността от появата на поне две бебета.

Изборът на жените да създадат семейства късно, повишеното използване на контрацептиви и намаляването на плодовитостта са причина да се прибягва все по-често до тези медицински техники.

Майките на

възраст между

35 и 39 години

най-често раждат

близнаци,

показва съвременната статистика.

Все повече обаче фокусът се насочва към стимулиране на ражданията на едно бебе, които са много по-малко рискови, се казва още в изследването.

“Това е важно, защото раждането на близнаци се асоциира с по-висока смъртност сред бебетата и малките деца, както и с по-големи усложнения за майките и бебетата по време на бременността, непосредствено преди и след раждането”, посочва проф. Мондън. Близнаците често пъти са недоносени и с ниско телесно тегло, добавя той.

Проучването показало още, че в страни с ниски и средни доходи шансът за оцеляване на близнаците е несигурен. Специално в тропическа Африка около 200 000 деца губят своя брат или сестра близнаци в рамките на първата година. Според проф. Джерън Смит, съавтор на изследването, положението в западния свят е съвсем различно. Независимо че там броят на близнаците почти се е изравнил с този в тропическа Африка, шансът им за оцеляване е много по-голям. В бъдеще районите, които ще имат голямо значение за прираста на близнаците, са Китай и Индия, смятат учените.

Според тях последните данни показват, че в много страни се е стигнало до плато и дори до обръщане на кривата.

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ