Напишете дума/думи за търсене

Възпитаването на дете е най-отговорната задача в живота

Отглеждането на дете е най-отговорната задача в живота на всеки един човек. Ето девет съвета, които могат да ви помогнат да се почувствате по-пълноценни като родител.

Повишавайте самочувствието на вашето дете

Децата започват да развиват усещането за себе си още от бебета, когато се виждат през очите на родителите. Вашият тон на гласа, езикът на тялото ви и всяко изражение се усвояват от тях. Думите и действията ви като родител влияят на развиващото се самочувствие повече от всичко друго.

Хваленето на постиженията, макар и малки, ще ги накара да са горди. Оставяйки малчуганите да правят неща самостоятелно, ще ги накара да се чувстват способни и силни. Обратно - омаловажаването или неблагоприятното сравняване на дете с друго води до чувство за безполезност.

Избягвайте да правите крайни изявления или да използвате думите като оръжие. Коментари като "Каква глупост направи!” или "Държиш се повече като бебе, отколкото малкия си брат!" причиняват щети точно както физическите удари. Подбирайте внимателно думите си и бъдете състрадателни. Нека децата ви знаят, че всеки прави грешки и ги обичате, дори и да не харесвате тяхното поведение.

СНИМКА: Nathan Dumlao
СНИМКА: Nathan Dumlao

Отбелязвайте добрите неща

Замисляли ли сте се колко пъти реагирате негативно към децата си? Може да откриете, че критикувате много по-често, отколкото правите комплименти. Какво бихте почувствали към шеф, който се отнася с вас с толкова много негативизъм, дори да е добронамерено?

По-ефективният подход е се съсредоточите върху доброто: „Оправил си леглото си, без да ти казвам – това е страхотно!“ или "Гледах те как играеш със сестра си и беше много търпелива." Тези изявления ще допринесат повече за насърчаване на доброто поведение в дългосрочен план, отколкото многократните забележки.

Обърнете внимание на намирането на нещо за похвала всеки ден. Бъдете щедри с наградите – любов, прегръдки и комплименти могат да направят чудеса и често са достатъчно възнаграждение.

СНИМКА: Nathan Dumlao
СНИМКА: Nathan Dumlao

Поставете граници и бъдете последователни във вашата дисциплина

Дисциплината е необходима във всяко домакинство. Целта й е да помогне на децата да изберат приемливо поведение и да се научат на самоконтрол.

Установяването на домашни правила помага на децата да разберат вашите очаквания и да развият дисциплина. Някои правила могат да включват: без телевизия, докато не се свърши домашната работа или без обидни закачки.

Често срещана грешка, която родителите правят, е неспособността да бъдат постоянни с дисциплината. Не можете да поставяте правила в един ден, а на следващия - да ги игнорирате.

Отделяйте време за децата си

Често е трудно за родителите и децата да се съберат за семейна вечеря, камо ли да прекарат качествено време заедно. Ставайте 10 минути по-рано сутрин, за да можете да закусите с малчугана или си отделете време, за да се разходите след вечеря. Децата, които не получават вниманието, което искат, често действат или се държат лошо, защото търсят начини да бъдат забелязани.

Създавайте „специална вечер“ всяка седмица, за да бъдете заедно и оставете телефона настрани. Потърсете малки начини за свързване - поставете бележка или нещо символично в кутията за обяд на вашето дете. Не се чувствайте виновни, ако сте работещ родител. Децата помнят и малките моменти, когато те са изпълнени с истинско внимание и пълноценно присъствие от ваша страна.

Бъдете добър модел за подражание

Малките деца научават много за това как да се държат, като наблюдават родителите си. Преди да тропнете по масата, помислете за това: Така ли искате детето ви да се държи, когато е ядосано?

Моделирайте чертите, които искате да видите у децата си: уважение, дружелюбие, честност, доброта, толерантност. Правете неща за други хора, без да очаквате награда. Изразявайте благодарност и правете комплименти. Преди всичко се отнасяйте към децата си така, както очаквате те да се държат с околните.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ