Напишете дума/думи за търсене

Йорданка Фандъкова: Детските градини няма да се затварят, само 2% са карантинирани

Йорданка Фандъкова

Надявам се  да не се стигне до спиране на градския транспорт, но разреждане на трафика ще има, ако държавата не помогне финансово, каза кметът на София

Кметът по закон има възможност да забрани протести в пандемична обстановка, но смятам, че всеки трябва да има възможност да изрази своето мнение, каза пред БиТиВи кметът на София Йорданка Фандъкова. Забрана за протест не означава, че хората няма да излязат, а че полицията трябва да ги разпръсне, уточни тя.

Полицията не е искала да прекрати митинга, при мен нямаше такова офоициално искане, каза Фандъкова. Според нея забраната може да доведе до нови ескалации. 

В понеделник софийският щаб ще реши дали да има нови мерки, все още болниците в София имат възможност да приема пациенти, под 70% са заетите интензивни легла, каза Фандъкова.

В градския транспорт мерките се спазват, от началото на годината са направени 1500 проверки, съобщи тя. Надявам се хората да бъдат дисциплинирани, каза Фандъкова.

С министъра на здравеопазването Асена Сербезова обсъдихме ковид зоните, в две от тях ще  има 24-часови дежурства. Тя се надява да не се затварят детските градини, там само 2 процента са карантинирани.

Фандъкова не пожела да коментира твърдението на кмета на Стара Живко Тодоров, публикувано в интервю в "24 часа", че се усеща натиск върху местната власт. (виж интервюто тук)

Според нея приходите от градския транспорт  са намалели със 70% по време на пандемията. Навсякъде по света по време на пандемия правителствата подпомагат градския транспорт. Ние не поставяме ултиматуми, ние искаме диалог, каза Фандъкова. Спирането на градския транспорт не е желателно, но ако държавата не помогне, верероятно ще има разреждане на трафика, каза тя.

Очаквам през март да започне строителството на трите нови участъка на метрото, каза Фандъкова.

С тези цени на газа поне 100 млн. лв. ще са повече разходите на "Топлофикация", съобщи столичният кмет. Ако държавата ни възстанови поне 2% от приходите, които й даваме, тогава няма да  искаме финансова помощ, каза още Фандъкова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ