Напишете дума/думи за търсене

Детето се страхува да спи само. Какво да правя?

Страховете преди лягане са често срещани за децата в предучилищна възраст

Все пак те могат да се уплашат от всичко - от силни звуци до идеята да бъдат изоставени от мама и татко. Сега, когато са по-независими и могат да си тръгнат от вас, те също така започват да осъзнават, че вие също можете да ги напуснете.

Кошмарите и страхът от “измислени плашила” като Баба Яга, Торбалан, Кумчо Вълчо и Баба Меца, също са нещо типично за определени етапи от живота на детето. Особено преди сън. През тази възраст детето преминава един период на емоционално развитие. 

Как да успокоите детето си и да го освободите от тези страхове? Какво да правите, ако се страхува да спи само?

Границата е много тънка и има опасност да постигнете обратния ефект, ако не внимавате. Със сигурност не желаете да подклаждате тревожността на детето, свързана със съня. Как да постъпите зависи най-много от личността на малчугана. Някои деца може да се успокоят, ако проверите под леглото за чудовища или напръскате специален „спрей” за премахването им (освежител за въздух или вода). Тези с научни наклонности може да видят вашия лов на чудовища като доказателство, че те наистина съществуват. Внимавайте!

Ако детето ви изглежда по-разстроено, отдръпнете се и опитайте да говорите по-директно за страха: „Знам, че тъмната стая може да бъде страшна. Аз също се страхувах, когато бях на твоята възраст." Предложете практично решение като нощна лампа или нежни прегръдки за успокоение.

Както и да продължите, не омаловажавайте страховете на детето си. Откровеното заявяване, че „няма такова нещо“ или „нищо, от което да се страхуваш“, не е логика, която то ще приеме. Тези чудовища са много реални за него. Вашата работа е да му помогнете да се справи, да го успокоите и да се уверите, че се чувства комфортно да ви се доверява.

Никога не:

заплашвайте, че чудовището ще го хване, ако не се успокои. Неговият малък мозък ще ви повярва и ще приеме всичко буквално

принуждавайте да се изправи срещу страховете си. То не е подготвено за това на тази възраст

казвайте, че „големите деца не се страхуват“. Това не премахва страха, а просто добавя натиск и затруднява желанието за емоционална близост и споделяне с вас

С течение на времето и търпението на родителите, тези страхове в крайна сметка се разсейват, дори изчезват напълно.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Какво може да се направи до този момент?

Нека децата ви знаят, че са в безопасност. Когато са изплашени и несигурни, те не могат да спят нормално. Обяснете им, че няма какво да им се случи, докато вие сте при тях.
 

 Следете с какво се хранят преди лягане. Захарта стимулира мозъка и заспиването е по-трудно. Лайка или чай от маточина с капка мед е успокояващо средство.

Следете какво децата ви гледат и четат преди лягане. Ако гледат стресиращи филми или предавания, обяснете им, че това не е реално.

Създайте помеджу си ритуали преди заспиването, с които да бъдат сигурни, че са в безопасност преди заспиване. Може да “проверявате” зад вратата, под леглото или зад завесите, за да усети детето ви спокойствие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ