Напишете дума/думи за търсене

Развитието на моето дете: 5 години и половина

Между 5 и 6-годишна възраст вашето дете става все по-добро в броенето и разбирането на количествата, включително стойността на парите.

Говорете за това, докато играете и готвите. Малчуганът също така става по-добър в писането, благодарение на усъвършенстването на своята сръчност.

В неговия репертоар вече може да се появят самохвалство и дразнене, заедно с първи по-сериозни гневни изблици. Научете го на някои прости умения за справяне. Насърчавайте новооткритите страсти и осигурявайте много упражнения всеки ден - един час е идеален.

На тази възраст е обичайно да се появи отбягване на досегащната близост с родителите. Какво става, ако детето, което някога е било толкова свободно да дава прегръдки и целувки, изглежда вече избягва физическата ви проява на обич? Може просто да е имало лош ден и да иска да бъде само. Понякога пък малките деца "наказват" родителите, които са пътували или емоционално отсъстват - например поради работа или друга причина.

Обзети от тъжни чувства, те не знаят как да изразят себе си, освен като се отдръпнат. Между 5 и 6-годишна възраст децата също така започват да разбират отхвърлянето и какво е усещането, когато приятелите ги отбягват. Те знаят, че ще бъдете наранени от тяхното отхвърляне. В този период малчуганите започват да се притесняват от проявата на привързаност на обществени места. Те тайно все още искат прегръдките ви, само че не пред приятели, пред които желаят да изглеждат като „голямо дете“.

Петгодишните също така разбират все по-добре взаимоотношенията между хората. Те забелязват дали семейството на някого е различно от тяхното. А също така отбелязват чисто физическите разлики. Те не се свенят да попитат защо някой има две майки или има малки очи. Не мълчете и не отхвърляйте тези наблюдения, но възпитавайте тактичност. Възползвайте се от възможността да вникнете повече в неговия свят, който става все по-разнообразен всеки ден.

Докато детето ви преди се е задоволявало с повърхностни отговори, сега то е способно да разбира по-сложни теми и отговори от ваша страна. Например, ако то е любопитно относно цвета на нечия кожа, можете да говорите за това как хората имат различни количества пигмент. Не е нужно да го затрупвате с подробности. Просто взимайте на сериозно въпросите му.

Когато водите разговори, обръщайте внимание и на богатството на речника на детето си. Сега то учи повече нови думи от всякога. Полезно е да му четете. Превърнете заниманията с книжки в интерактивна дейност, като задавате въпроси:

- “Какво мислиш, че ще се случи по-нататък?” Насърчете го да предвиди какво ще се случи на следващата страница.

- “Какво ако...?" Например „Ами ако Франклин е забравил домашното си в училище?“

- “Защо мислиш...?" Насърчавайте детето си да прави свои интерпретации. „Защо мислиш, че художникът е направил небето розово на тази картина?“

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ