Напишете дума/думи за търсене

Регресията на съня на бебето може да бъде предизвикана от различни фактори

Регресията на съня на бебето е процес, при който детето, което преди е спяло през нощта без проблеми, започва да се събужда неправилно и често през нощта.

Това може да включва безпричинен плач, пробуждане и търсене на утеха от родителите, изискване за хранене, постоянно носене или нощно заспиване само при физически контакт с родителите. Това състояние обикновено настъпва след период, в който бебето спи по-добре и е установило постоянен съневи режим.

Регресията на съня на бебето може да бъде предизвикана от различни фактори. Една от честите причини е развитието на нови умения, навлизане в периода на никнене на зъбите, ученето да се обръща или пълзи или осъзнаване на присъствието на околната среда. Въпреки че тези нови умения са важни за развитието на бебето, те могат да доведат до нарушаване на нормалния съневи цикъл.

За родителите регресията на съня може да бъде предизвикателство, тъй като те се нуждаят от повече време за почивка и възстановяване.Tова е временно състояние и обикновено се разрешава само по себе си с времето. Родителите могат да помогнат на бебето, като предлагат успокояващи рутини преди лягане, създадат спокойна и уютна среда за сън и бъдат налични за утеха и подкрепа през нощта.

Важно е да се отбележи, че всяко бебе е уникално и може да има индивидуални нужди и предпочитания относно съневия режим. Ако родителите се безпокоят за съня на своето бебе или смятат, че регресията на съня продължава твърде дълго, е препоръчително да се консултират с педиатър или специалист в областта на детската психология или с консултант по сън.

На каква възраст бебетата имат регресия на съня?

Регресията на съня има тенденция да се случва в определени етапи от развитието в живота на вашето бебе. Ето кои са възрастите, в които е най-вероятно да се появи регресия на съня.

4-месечна възраст на бебето
На тази възраст вашето бебе претърпява няколко промени в развитието, както и се приспособява към нов модел на сън. По-малките бебета се нуждаят средно от 14 до 17 часа, но от 4 до 11 месеца те трябва да получават между 12 и 15 часа сън. Това важи и за периода, когато бебето ви развива циркаден ритъм т.е когато е по-склонно да се събужда. Много родители съобщават, че това е най-трудната регресия на съня, през която преминават.

8-месечна възраст на бебето
Сега вашето бебе увеличава както когнитивните, така и физическите си способности. Вероятно е започнало да пълзи или дори да се опитва да стои само, както и да копира жестове или да разширява уменията си за решаване на проблеми. Смята се, че този растеж е виновникът за регресията на съня на тази възраст.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

12-месечна възраст на бебето
Навършването на 1 година е значим момент както за бебето, така и за вас! На тази възраст вашето бебе е най-активно. Възможността да ходи и да говори, отваря „врати“ към цял нов свят. Любопитството му е най-голямо. То изследва света около себе си и разширява своето разбиране. Приспособяването към това развитие може да доведе до регресия на съня.

18-месечна възраст на бебето

Когато бебето ви навърши 18 месеца, вероятно ще започнат да му никнат зъбки. Този много неудобен процес често също е причина за регресия на съня. Вашето дете става по-неспокойно, активно и все по-успешно устоява на времето за лягане и почивка.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ