Напишете дума/думи за търсене

Хормоналният дисбаланс може да доведе до спиране на кърмата

Не съществува нищо по-полезно за бебето от млякото на неговата майка. Интересен факт е, че дори съставът му е тясно съобразен със самото новородено.

Изследвания показват, че белтъците в кърмата при раждане на момче обикновено са повече, отколкото при новородено момиче. Също така съдържанието на кърмата се изменя с развитието на бебето. В началото в нея има голямо количество вода, утоляваща жаждата на детето. Тогава и нивата на коластрата в нея са най-високи, осигурявайки максимално количество полезни вещества на детето с минимално количество мляко. С времето течността става по-засищаща, тъй като малкото се нуждае от повече калории, за да расте.

Важно е и да отбележим, че кърмата осигурява по-висок имунитет на детето, благоприятства храносмилането и стомашно-чревната флора. Освен това храненето кожа в кожа спомага за изграждането на още по-силна емоционална връзка между бебето и майката.

И не на последно място - естественото хранене на рожбата води до стимулиране на синтеза на хормона окситоцин в женското тяло. Той се отделя от хипофизата и спомага за по-бързото възстановяване на матката и връщането на нормалните й размери.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Кои хормони са свързани с кърменето?

Кърменето е свързано с много хормони. Някои от тях подпомагат стимулирането на процеса, а други се отделят в по-голямо количество именно благодарение на него. Хормоналният дисбаланс обаче е в състояние да намали или дори да спре производството на мляко. 

Ключов хормон е естрогенът. В нормалния случай количеството му в организма се увеличава още по време на бременността, като това води до стимулиране нарастването на тъканите на ареолата, зърната и гърдите като цяло. След раждането допълва действието си чрез стимулиране на млечните жлези, които също нарастват.

Друг свързан с бременността и кърменето хормон е прогестеронът. Той е необходим на женското тяло преди раждането, когато спомага за увеличаване на тъканите на млечните жлези. В същото време обаче потиска продукцията на мляко, поради което след появата на новороденото количеството на хормона у майката спада.

Съществена роля играе и пролактинът. Той отговаря за нормалното делене на клетките, необходимо за предизвикване на кърмата. Интересен факт е, че нивата му в организма на жената са по-високи през нощта. Също така те са най-високи през първите два месеца, като остават сравнително такива до захранването. Важно е обаче да знаем, че секрецията на пролактина е в пряка зависимост и с наличието на достатъчно кортизол в тялото на майката.

Как можем да увеличим количеството кърма?

Грижата за осигуряването на достатъчно кърма за бебето - при това без болка и дискомфорт за майката, започва още от последния месец от бременността. Препоръчително е тогава жената да започне да прави леки масажи на зърната и гърдите си, за да облекчи състоянието им и да ги подготви за предстоящото кърмене. От полза са и топлите душове през дните след раждането. Те спомагат за по-лесното отваряне на каналите.

Важно е и детето да започне да суче възможно най-скоро след появата си. Привикването му към сученето обаче често отнема време, поради което е препоръчително да изпомпвате кърмата си с помпа. Задържането й в млечните канали може да предизвика болка, възпаление и спиране на нейното производство. Полезно е да знаем и че употребата на такъв вид уреди подпомага стимулирането на лактацията.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ