Напишете дума/думи за търсене

7 “смъртоносни гряха” във възпитанието

Според "Daily Mirror", позовавайки се на 40-годишния опит на детска учителка под псевдонима Мария Бигинс, има седем грешки, допускани от родителите.

Те могат да имат сериозни последствия за развитието на детето. Бигинс, която е работила в държавни и частни предучилищни заведения, нарича тези грешки „смъртоносните грехове" на възпитанието.

1. Не умеете да казвате “не”

Най-честата грешка е, че родителите се страхуват да кажат "не" на децата си. Липсата на граници води до това, че малчуганите не се научават как да уважават комфорта на другите, което ги оставя неподготвени за зрелия живот.

2. Липсата на дневен график


Неспазването на регулярен дневен график може да доведе до развиване на нездравословни навици при по-малките. Всекидневната последователност и отдаденост към битовите навици са ключови за здравословното развитие на децата.

3. Прекомерно глезене с играчки

Грешка е и прекомерното глезене с играчки. Според Бигинс, децата обичат да играят с познати предмети и идеята, че бързо им омръзва, е заблуда. Прекалено големият избор може да бъде объркващ и вреден.

4. Липсата на учене на решения


Децата трябва да бъдат научени да вземат решения от ранна възраст, за да се подготвят за бъдещи предизвикателства.

 5. Пренебрегването на ранното приучаване към гърне


Ранното приучаване към гърне е от съществено значение. Дете, което не може самостоятелно да ползва тоалетната, губи ценно време в детската градина, което иначе може да се използва за учене и игра.

6. Неправилното сбогуване в детската градина


Бигинс съветва родителите да не оставят плачещото дете в детската градина, без да се сбогуват. Учителите могат да успокоят детето, но родителите трябва винаги да казват „довиждане". Това изгражда доверие и показва на детето, че може да разчита на тях и ще се върнат. По този начин мъникът няма да се чувства изоставен.

 7. Обяснение за отсъствието


Важно е родителите да обяснят на детето, че напускат за известно време и ще се върнат. Това му помага да се чувства сигурно и спокойно по време на раздялата, защото знае, че мама и татко ще се върнат за него.

СНИМКИ: Image by Esi Grünhagen from Pixabay

Image by Carole LR from Pixabay

Image by Steven Weirather from Pixabay

Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ