Напишете дума/думи за търсене

Атопичен дерматит при бебето

Болестта е наследствена. Знае се, че 30 % от хората с тежък атопичен дерматит носят ген, който отговоря за един протеин. Обикновено в тази фамилия има някой, който е с бронхиална астма, сенна хрема, алергичен конюнктивит, атопичен дерматит.

И невинаги този ген се предава пряко по майчина или бащина линия. Освен наследствеността обаче има и други фактори, които предизвикват болестта. Това е средата, в която живее детето. 

С тази реакция нашата кожа отговаря на предизвикателствата на външната среда, която е все по-натоварена с алергени – има ги във въздуха, който дишаме, във всичко, което влиза в досег с кожата, както и в храната, която ядем.

Кожата би трябвало да ни пази от външната среда. Когато обаче тази бариера атакувана често, тя става неустойчива. Защитата се „пробива”, а резултатът е атопичният дерматит.

След като дерматологът постави диагноза, ще препоръча и лечение. Важно е то да започне още в този начален стадий, защото вероятността да се овладее тогава е по-голяма. Необходимо е сухата кожата да се заздрави и да й помогнем да изгради защита.

Затова тя трябва да се маже обилно с подхранващи, омазняващи и хидратиращи кремове, които дерматологът ще препоръча. За алергичното бебе сапуните са неподходящи. Те трябва да се заместят с медицинска козметика от сериите за атопична кожа. Другото важно изискване е бебето да се облича само в памучни дрехи и да спи в по-студена стая, защото на топло обривите сърбят и смущават съня му.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ