Напишете дума/думи за търсене

Защо детето трябва да бъде научено да спи отделно възможно най-рано

Присъствието на бебе в леглото нарушава спонтанността към интимните желания.

Всяко дете в един или друг момент ясно изразява желание да легне и спи в леглото на родителите си. В удобен момент малчуганът намира начин да се намести в спалнята ви. Не стане ли с добро, е възможно дори да се стигне и до плач в убеждаването.

Ако имате бебе, то сигурно сами го слагате да спи при вас, а не в кошарката му. Толкова сте развълнувана от отминалото раждане, че не можете да си представите и за миг да оставите малкото същество далеч от себе си. В това, разбира се, няма нищо лошо. Стига да не се превръща в практика, която с порастването да стане навик. За някои родители не е проблем, други пък държат всеки да спи в своето легло. Истината е, че, ако го научите да спи при вас, ще дойде момент, в който ще бъде много трудно да накарате детето да отиде в леглото си, камоли в друга стая. Ще го е страх от тъмнината и от това да бъде само, просто защото до този момент ще е свикнало винаги да спи в прегръдките на мама и татко. Ето защо е добре от малко бебето да спи в креватчето си.

Родителите на новородени са склонни да гушкат бебето при себе си на спалнята, защото мислят, че така то ще е по-спокойно и ще спи повече. Това не е вярно. Истината е, че новороденото няма нужда да спи при вас. То се чувства също толкова добре и в собствената си кошарка. За него там е и много по-безопасно. Сред основните правила за безопасност по време на сън на новороденото е да спи по гръб, без предмети около него и по-възможност в собствено легло. Навярно и вие си мислите: „Какво ли ще се случи, ако по време на сън притисна бебето несъзнателно? Опасно ли е да спи при мен?”. Притесненията ви са съвсем основателни. Когато малкото същество е при вас, рискът от настъпване на внезапна детска смърт от задушаване е по-голям. Особено при кърмачетата. В този период те са все още твърде крехки и малки, а двигателните им способности са силно ограничени.

Обикновено, когато детето е при вас, вие се притеснявате от това. Съвсем логично сте в състояние на полусън и сте нащрек да не го нараните по някакъв начин. Така сте винаги уморена и неефективна на следващия ден. Качеството на съня ви е много важно, за да бъдете и пълноценна майка за малкото същество. Ето защо е по-добрият вариант бебето да спи в своето легло.

Не това обаче е единствената причина. Колкото и клиширано да звучи, съвместното спане пречи и на интимността между партньорите. След раждането на бебето родителите често малко или много се отчуждават покрай грижите за него. Ако то спи в спалнята, този ефект се засилва още повече. Интимният живот претърпява съществени промени. Присъствието на бебе в леглото нарушава спонтанността към интимните желания. От това страдат отношенията между партньорите, а мъжете могат в един момент да се почувстват пренебрегнати от половинката. Близостта и интимността след раждането трябва грижливо да бъде съхранявана и развивана.

Други родители пък смятат, че съвместното спане възпитава важна емоционална връзка с детето им. Ако не е в рамките на нормалното, с порастването си то развива нездравословна зависимост и търси връзка с родителите си по всякакъв начин и време. Това е още една причина, поради която е добре да положите основите на самостоятелността му още от най-ранна възраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ