Напишете дума/думи за търсене

Витамин В12 може да е суперважен през бременността

Голямо проучване: При недостиг се установява по-висок риск за разлика в неврокогнитивното развитие на децата

Децата, родени от бременни с недостиг на витамин В12, са изложени на повишен риск от по-слабо развитие на определени речеви и математически способности.

Интересът към витамина и неговата роля за развитието и здравето се увеличава бързо

паралелно на

тенденцията

за увлечение

по веганско

и вегетарианско

хранене

Веганите не слагат в уста нищо от животински произход, а вегетарианците не ядат месо. Витамин В12 обаче се набавя по естествен начин само от храните, от които тези хора се лишават - месо, риба, яйца, сирене, мляко. Ако дефицитът не бъде компенсиран, той създава тежки неврологични проблеми.

Сега се оказва, че влиянието се разпростира и върху неродените деца на майки, които по време на деветте месеца не са приемали достатъчно от важния витамин, става ясно от публикация в “Нутришън рисърч”.

Британско изследване, проведено от екипа на проф. Джийн Голдинг от Бристолския университет, стъпва на данни от дългосрочно здравно проучване сред почти 14 000 бременни жени и тяхното потомство.

Сравняват се резултатите от 29 теста на децата, родени от жени, които са на диета с относително ниско съдържание на витамин В12, и на деца, чиито майки се хранят по-пълноценно.

При 26 от задачите

резултатите на двете

групи се различават

много повече,

отколкото може

да се очаква

За “чистотата” на изводите учените са взели предвид, че майките, които са имали диета с ниско съдържание на витамин В12, се различават от останалата част от населението по 9 различни независими характеристики.

Тези променливи били взети предвид при оценката на възможните ефекти от диетата на майката по време на бременност върху способностите на нейното потомство.

Докато много от разликите като способности за четене и правопис, както и водещи аспекти на коефициента на интелигентност можело да бъдат отдадени на други фактори, 6 асоциации оставали без обяснение.

Според изследователите тези връзки показват, че децата, родени от жени с най-нисък прием на витамин В12, са изложени на неблагоприятни ефекти върху неврокогнитивното развитие на специфични способности.

Конкретно те установяват при поколението на тези жени по-беден активен речник на 24 месеца, намалена способност за комбиниране на думи на 38 месеца,

лошо разбиране

на речта на 6 години,

лошо справяне

с математиката

на възраст 8-9 и 10-11 години и слаби резултати от провежданите национални тестове по математика на 13-годишна възраст.

Резултатите ни са интригуващи, но трябва да бъдат потвърдени и в други надлъжни проучвания. Въпреки това е подходящо да се препоръчва разнообразна диета за всички бременни, а за тези, които ядат малко или никакви животински продукти, да се насърчава включването на обогатени храни и/или екстракт от мая, казват изследователите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ