Напишете дума/думи за търсене

Всички бебета на майки, преболедували COVID-19 в края на бременността, се раждат с антитела

РАДКА МАСЛАРСКА

В “Токуда” има случай на бебе, заразено с вируса през плацентата, което развило симптомите на болестта

Всички бебета, родени от майки, боледували от COVID-19 в последните 2-3 месеца на бременността, се раждат с антитела. Те не са изградени от самия плод, а са предадени през плацентата.

В този период от развитието си плодът все още няма изградена силна имунна система и няма как да образува свои собствени антитела. Именно в последните 3 месеца от вътреутробното си развитие бебето получава готови антитела от майката чрез плацентата. Когато тя преболедува COVID и изгради антитела, може да ги предаде на детето си. Това обясни за “24 часа” д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология в “Аджибадем Сити Клиники МБАЛ Токуда”.

Миналата година там са родени 1400 бебета, при 11 са открити антитела веднага след раждането им. Изследвали ги, защото майките са боледували от COVID-19.

“При 100% от ражданията при нас, при които майките са преболедували COVID-19 от края на шестия до края на осмия месец от бременността, откриваме антитела при бебетата. Имаме обаче случай на жена, която беше боледувала в края на април-началото на май, а бебето ѝ се роди през октомври. То нямаше антитела. Вероятно майката е имала малко количество и за този период те са се изчерпали”, разказа д-р Масларска.

Доколко е траен имунитетът с тези антитела, проучвания още няма. От болницата са решили

след 3 месеца

да проверят

количеството

на антителата

Неонатолозите в “Токуда” наблюдават и друг интересен случай, който доскоро науката отричаше, а именно вертикалното предаване на вируса от майката на бебето пак през плацентата. Д-р Масларска цитира проучвания от Великобритания и Италия, според които рискът това да се случи е между 4 и 5%.

В “Токуда” има такъв случай, като майката е била тежко болна към момента на раждането.

“Бебето се роди с антигена на вируса и имаше ясно изразена клинична картина. Имаше

проблеми с

дишането,

затова го сложихме на изкуствена вентилация, приложихме му антибиотично лечение, както и терапия със сърфактант. Майката също беше в тежко състояние. Наложи се да я приведем в реанимация, но състоянието им се подобри. Бебето стоя при нас 18 дни, а майката си тръгна 1-2 дни по-рано”, разказа д-р Масларска.

От октомври до края на декември общо случаите на майки, които са били болни към момента на раждането, са 15. При останалите 14 състоянието не е било толкова тежко, но също са имали симптоми като температура и отпадналост. Децата им обаче са родени здрави.

За тези случаи препоръката на Световната здравна организация е да се изчака с поставянето на първите ваксини, каза д-р Масларска.

“Когато майките в момента на раждането са болни, дори и децата да се родят здрави, при тях, по инструкции на СЗО,

не се правят

веднага

ваксините

за БЦЖ

и хепатит Б. Трябва да се изчака втори отрицателен тест след 7 дни”, обясни тя, но допълни, че при болна майка, ако тя и бебето се чувстват добре, не бива да се разделят, а напротив, жената е желателно да кърми детето си, защото това е вторият естествен начин, по който могат да се предадат антитела.

Д-р Масларска разказа още, че имат два случая на новородени бебета на възраст между 15 и 28 дни, които са изписани здрави, но постъпват в болницата с коронавирус. При тях заразяването е станало в домашни условия, по въздушно-капков път. Според лекарите

влошеният

толеранс към

храненето е

основен симптом

и последствие от заболяването.

“Направи ни впечатление, че тези бебета се хранеха бавно и трудно или не искаха изобщо да се хранят и при тях се налагаше да правим допълнително вливания. За разлика от по-големите бебета, при които коронавирусът може да доведе до миокардит или болест на Кавазаки, при новородените е нарушен хранителният толеранс, по-бавно възстановяват апетита си и започват да качват на тегло, което налага и да се правят вливания”, обясни д-р Масларска.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ