Напишете дума/думи за търсене

Дъщерята на Александър Кадиев много енергична, досущ като неговия род

Кати на рождения си ден, облечена като принцеса

Петгодишната Катерина готви с баба си Катето Евро, баща й я учи на компютърни игри

“Май ще става акробатка”, предполага телевизионният водещ и актьор Александър Кадиев за дъщеричката си Катерина.

Въпреки че расте в артистично семейство - баба ѝ е великолепната Катерина Евро, петгодишното момиченце се увлича повече по акробатиката, отколкото по актьорството. Малката не спира да прави разни гимнастически номера вкъщи. Не се учи от никъде, не гледа видеа, а сама си измисля хореографията и всичко, което прави, ѝ идва отвътре. Родителите ѝ са ѝ купили дори воали за въздушна акробатика, за да не спират въображението ѝ. Така малката Кати сама се държи на двете си ръце и увисва с главата надолу.

Петгодишните деца обаче никога не се задоволяват само с едно занимание, без значение колко любимо им е то.

Така и Кати - другата ѝ голяма радост е да готви с баба си. Двете запретват ръкави в кухнята и правят сладкиши, питки, козунаци, лазаня, каквото им щукне. Повечето пъти внучката сама меси тестото.

А баща ѝ все по-често установява, че Кати прилича на Катето Евро не само по готварските умения. “Влиза в роли непрекъснато, играе си сама. Хващаме я да играе с двама души едновременно, говори си с единия, после с другия и

разиграва

моноспектакъл

Много е артистична. Играе, че е тъжна или че е весела. В нея има игрива манипулация”, казва баща ѝ.

Малката Катерина обича да гледа татко си не само в театъра, а и в тв предаването “Преди обед” по Би Ти Ви. Знае, че там си партнира с водещата Деси Стоянова и им се радва, когато ги види на екрана.

Все пак обаче Кати е закърмена с театър. Ходила е на няколко представления и гледа актьорите с интерес. “Приятно ѝ е да е в публиката, после обсъждаме постановката. Тя ми казва:

“Тате, беше

много смешен”,

което за един комик е комплимент. Питам я и за критики, какво не ѝ хареса. Но тя засега не ни е критикувала”, разказва още Сашо Кадиев.

Тази година беше и първото качване на Кати на сцената. След представлението “Горката Франция”, изиграно от баща ѝ и баба ѝ в Пловдив, тя се присъедини към актьорите. Изправена пред многобройна публика, нито се уплашила, нито се притеснила. “Много ѝ хареса сцената, разтрепери се от вълнение, гушна ме, но през цялото време беше усмихната. Аз ѝ шушнех на ухото да се зарадва колко много хора я гледат. После беше един час превъзбудена, скача, радва се, със сигурност имаше адреналин”, разказва Кадиев.

Петгодишното момиченце може да последва примера на баща си и да стане актриса, но все още не казва каква иска да бъде, като порасне. Според водещия на “Преди обед” “крушата не пада далеч от дървото и като порасне, и тя може да е на сцената”. Но той дълбоко вярва, че каквато съдба има, такава ще бъде. “Бихме ѝ разказвали за различни интересни занимания в този свят, ако прояви любопитство, да се запознае с някое от тях, но няма да я натискаме, нито упорито да я насочваме към нещо конкретно. Ние вярваме в либералния избор на детето. Сама ще си реши.”

Малката Катерина е много ангажирано дете всеки ден. Освен че готви, прави акробатика, играе с кукли и с петте кучета, които семейството има, тя много обича и компютърните игри, на каквито баща ѝ я учи. Кадиев е разказвал, че сам понякога прекарва часове в игри на компютъра.

Все още е малка, но проявява интерес и към математиката. Харесва ѝ да смята, често задава въпроси и брои до 20. Много от времето ѝ е заето да снима и видеа с Катето Евро и Сашо Кадиев. Не се плаши от камерата, а напротив. Проявява самокритичност и

снима, докато

не се хареса

“Иска да снимаме по няколко пъти, докато не се хареса, после го гледаме и тя казва: “Добре, това може”. Има отношение към снимането на видеа, обръща много внимание и ѝ е важно да е доволна от резултата.”

Любимото занимание на баща и дъщеря е да гледат анимационни филмчета заедно. После ги коментират и Кати винаги задава въпроси за филма. Друго, което обичат да правят, е да се боричкат. Тя много харесва да се бият с възглавници, иска да бъде по-силната и да надвива баща си. Според Кадиев Кати е “много активна, има много енергия. Прилича на мен и на баба си. Майка ѝ също е енергична, но ние сме повече. Кати постоянно върши нещо, не седи на едно място. Много добро дете е, не е беладжийка. Не прави такива гадости, каквито аз правих. Аз чупех разни неща, хвърлях, палех огньове, правех много поразии на нейната възраст. Но тя е спокойно дете. Според мен е балансиран характер”.

Малката Катерина също учи баща си на много неща. “Тя ме учи на човещина, на състрадание, на емпатия. Едно малко детенце, невинно, прекрасно, може да ни учи нас, възрастните, че животът е по-прост, в същото време по-нормален. Децата не се интересуват от амбицията и забързаността на родителите.”

Съветите на таткото за 5-годишно дете

Детето трябва да бъде възпитавано либерално и свободно, смята Александър Кадиев.

“Трябва да му се дава свобода на действието, да прави каквото обича, разбира се, с някакви граници.

Най-важното е да се дава любов, да се прегръща, целува, да се гали, да има физически контакт. Трябва да му се повтаря, че родителят го обича и винаги ще бъде до него, това е много важно за всяко дете. Много родители нямат време, нямат чувствителност и това липсва на децата. Трябва да се показва любовта чрез допира, приказките, да се показва близостта”, казва Кадиев.

Кати с баща си и баба си
Кати с баща си и баба си
Кати се качи на сцената на пловдивския театър след представлението "Горката Франция"
Кати се качи на сцената на пловдивския театър след представлението "Горката Франция"
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ