Напишете дума/думи за търсене

Защо черешите са важни за детското меню

Най-после дойде сезонът на черешите. Добра новина за родителите, които искат да ги включат в менюто на детето си. Какво обаче трябва да знаете за подготовката им преди да ги дадете на малчугана?

Винаги избирайте пресни плодове. Избягвайте да давате консервирани череши на децата, тъй като са твърде подсладени. Не забравяйте да ги подготвите предварително за консумация. Черешите, които децата консумират, трябва да са старателно измити, обелени и с премахната костилка. Най-лесно ще ви бъде да ги обелите, като ги сложите за кратко във вряща вода. Така люспите ще се отделят лесно. Важно е да махате обвивката, защото тя е трудносмилаема от крехкия организъм и може да доведе до запек. След това разрежете всяка черешка на две и премахнете костилката.

В никакъв случай не рискувайте да давате плодове с костилка до 2-годишна възраст. Обикновено около този период детето вече се е научило да изплюва само ненужното. Поглъщането й може да доведе до задушаване, стомашни проблеми или запек. Ако все пак се случи така, че детето погълне костилка, не изпадайте в паника. Има вероятност то да я изходи безпроблемно още на следващия ден. В следващите редове вижте защо червеният плод е толкова полезен за хората от всички възрасти.

В черешите се съдържат големи количества желязо, което прави плода отлично средство при анемия.

Поради диуретичните си свойства черешата се препоръчва при заболявания на бъбреците, черния дроб, храносмилателната система.

Черешите успешно се прилагат за намаляване на съсирването на кръвта, предотвратяването на образуване на кръвни съсиреци.

Черешата е отличен инструмент за профилактика срещу атеросклероза и хипертония. Това се дължи на високото съдържание на антоцианини и каротиноиди в плода.

Черешата има способността да освобождава организма от вредните вещества и да нормализира обмяната на веществата, нормализира и нивата на лошия холестерол.

Благодарение на съдържанието на веществото амигдалин, черешата има свойството да успокои нервите.

Ползи от черешите по време на ранна бременност

Плодовете обогатяват организма с фолиева киселина. Тя е важна за формирането на мозъка, гръбначния мозък и нервните окончания. Веществото повишава имунитета на майката. Черешите са полезни за облекчаване на повръщането. Диуретичните свойства също са от значение за онези, които имат запек. В ранните етапи Витамин Е, съдържащ се в черешите, е важен. Той предотвратява спонтанен аборт и стабилизира хормоналните нива. Каротеноидите и Витамин С се използват от организма по време на формирането на плацентата и узряването на яйцеклетката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ