Напишете дума/думи за търсене

Защо бебетата плачат в самолета

Дали сте изнервен родител, или ви се е паднало да седите на съседно място, ревящото бебе в самолета е най-дразнещото нещо. Всеки го е изпитал.

Докато самолетите набират височина или се снижават, на бебетата им пукат ушите и точно тогава плачът им преминава в писък.

Разбира се, зе едно бебе в самолет има много причини за плач - гладно е, изморено е, скучно му е, яд го е, боли го, страх го е, хванал го е съклет, изпитва тягост. Всичко това се излива в писъци и сълзи, че и в истерия.

Именно въздушното налягане при полет трудно се понася от бебета и малки деца. Причина за това е фундаменталната разлика в анатомията на ухото на детето и ухоо на възрастния човек.

Бебето не съумява да изравни налягането в средното ухо, тъй като евстахиевата му тръба не функционира като при възрастен човек. Така се нарича каналът, който свързва ухото с носоглътката. Тази тръба контролира налягането на въздуха от двете страни на ушното тъпанче и го изравнява с външното налягане. През повечето време тя е затворена. Отваря се само при прозявка, дъвчене и гълтане и тогава въздухът от ухото се движи през нея към гърлото.

Ако обаче атмосферното налягане се променя бързо, както е при полет, ухото заглъхва изведнъж. Тогава възрастният човек се прозява или преглъща, за да отвори тръбата и да изравни налягането. Заглъхването е най-голямо при снижаване за кацане, тъй като изравняването е доста по-трудно от ниско към високо атмосферно налягане. Обратното е по-лесно и затова при излитане ушите заглъхват по-малко.

Все пак на детето може да се помогне чрез т.нар. маньовър на Валсалва - карате го да си издуха носа, но сте му стиснали ноздрите. Едно леко надуване от негова страна и готово. Вършат работа и пиенето през сламка, дъвченето на дъвка или смученето на твърд бонбон.

При бебетата обаче тези хитрости не вървят, а и маньовърът не винаги успява. За тях ви трябва приготвено шише с биберон, за да им давате да пият от него при излитане и при кацане. Но трябва да сте сигурни, че са будни. Кърменето в такива моменти също помага.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ