Напишете дума/думи за търсене

Защо децата хапят

Ухапването е много често срещано в ранна възраст. Бебетата и малките деца го правят по различни причини, като например никнене на зъби или проучване на нова играчка или предмет с уста. Когато започнат да разбират причината и следствието, те също могат да ухапят човек, за да видят дали ще получат реакция.

Ухапването също така може да бъде начин малките деца да привлекат внимание или да изразят чувствата си. Разочарованието, гневът и страхът са силни емоции и малчуганите нямат езикови умения, за да съобщят как се чувстват. Така че, ако не могат да намерят необходимите думи достатъчно бързо или не могат да кажат какво изпитват, те могат да хапят като начин да кажат: „Обърни ми внимание!“ или "Това не ми харесва!"

Този изблик на емоция е малко по-често срещан при момчетата и обикновено има тенденция да се случва между първия и втория рожден ден. С усъвършенстване на говоренето хапането има тенденция да намалява.

Mali Desha/UNSPLASH
Mali Desha/UNSPLASH

Как да го спрем?

При ухапване е важно да се справите с поведението веднага след като се случи. Следващият път, когато детето го направи, опитайте тези стъпки:

Стъпка 1

Бъдете спокойни и твърди. Обърнете се към детето си с категорично "без хапане!" или "хапенето боли!" Нека бъде кратко и лесно за разбиране от малко дете изречение. Пояснете ясно, че това е погрешно, но избягвайте дълги обяснения, докато то не порасне достатъчно, за да разбере. Спокойнят и уравновесен тон ще помогне за по-бързото разрешаване на ситуацията.

Стъпка 2

Утешете "жертвата". Насочете вниманието си към човека, който е бил ухапан, особено ако е друго дете. Ако има нараняване, почистете зоната със сапун и вода. Потърсете медицинска помощ, ако ухапването е дълбоко или кърви.

Стъпка 3

Утешете детето си, ако е необходимо. Често малките деца не осъзнават, че хапенето боли. Добре е да утешавате дете, което се чувства разстроено, че е наранило някого. Но ако хапещият използва поведението, за да привлече внимание, не подсилвайте това поведение, като му давате комфорт и внимание.

Стъпка 4

Предложете алтернатива. Когато нещата се успокоят, предлагайте алтернативи на хапането, като например използването на думите „не“, „стоп“ и „това е мое“, когато детето иска да общува с другите.

Стъпка 5

Пренасочване. Разсейването прави чудеса с децата на тази възраст. Ако емоциите и енергийните нива са високи или ако се е появила скука, помогнете на малчугана като пренасочите вниманието му към по -положителна дейност, като танци, слушане на музика, оцветяване или някоя интересна настолна игра.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ