Напишете дума/думи за търсене

Какво ако първият цикъл те хване неподготвена

Кога ще ми дойде цикълът? Това е голям въпрос за момичетата, които чакат първата си менструация, както и за онези, при които току-що е дошла и в началото невинаги е редовна.

Никой не иска да получи такава изненада в училище. Как да се подготвите?

Можете да предотвратите някои от тези притеснения, като сте подготвени и имате принадлежности в себе си. Това означава да държите дамски превръзки в чантата, раницата или шкафчето си. Подложките, наричани още дамски превръзки, са изработени от абсорбиращ материал и залепват за бельото ви. Превръзките ще предпазят дрехите ви от петна.

Ако все още не сте имали менструация, говорете с някой, който може да ви помогне да изберете подходящ вид дамски превръзки. Това може да е майка ви, по-възрастна жена роднина или някой, на когото имате доверие.
Можете също да говорите с вашия лекар, когато отидете на преглед. Като ви прегледа и види колко сте се развили досега, вашият лекар може да ви каже приблизително колко скоро да очаквате първата си менструация. Може да дойде през следващите 6 месеца или след година или повече.

Понякога момичетата не са подготвени за менструацията си. (Не се чувствайте зле, ако сте от тях, защото това се случва и на пораснали жени!) И така, какво правите? Вие сте в училище и ето я. Менструацията ви идва и нямате принадлежности. Ако това е първата ви менструация, може да сте наистина развълнувани и също малко притеснени. Ако не, може просто да се притеснявате. Какво трябва да правите?

Помолете да посетите медицинската сестра. Ако вашето училище няма медицинска сестра, може би имате учителка, която наистина харесвате и можете да помолите за помощ. Всичко това е в случай, че не желаете съученичките ви да знаят. Ако майка ви има възможност да отсъства от работа замалко, я помолете да ви донесе превръзки.
Може да се почувствате малко засрамени да попитате, но просто кажете: „Днес ми дойде за първи път и не съм подготвена“.
Дори и да получите необходимата помощ от училищния персонал, може все пак да се обадите на някой от родителите си. Ако това е първият ви цикъл, вероятно ще искате да кажете на майка си какво се е случило и как се чувствате.

Alexander Sergienko/UNSPLASH
Alexander Sergienko/UNSPLASH

Ами ако дрехите ви са зацапани?
Малко вероятно е първата ви менструация да е много тежка, така че вероятно ще разберете, че това се е случило преди дрехите ви да са оцветени. Но ако дрехите ви се нацапат, определено ще искате да посетите медицинската сестра. Не искате да се притеснявате по цял ден, че някой ще види петното, така че имате нужда от свежи дрехи. Може би имате дрехи за часа по физическо?

Ако нямате резервни дрехи, ще трябва да се обадите на родител, който може да ви донесе или да ви отведе у дома. Ами ако се върнете в час с различни панталони и някой попита за това? Не е нужно да давате обяснение какво наистина се е случило. Това би било неудобно. Вместо това можете просто да кажете нещо от рода на: „Полях се с нещо, така че се преоблякох“.

Чувствате ли се по-малко притеснени от това, че ще ви дойде в училище? Надяваме се! Въпреки че не е много удобно да ви се случи точно там, не забравяйте, че има хора, към които можете да се обърнете за помощ. Ще придобиете навика да бъдете подготвени. И преди да усетите, идването й - където и да сте, вече няма да ви прави впечатление.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ