Напишете дума/думи за търсене

Опасна мода в детските мрежи едва не уби 6-годишната Мария от Бургас - погълнала 3 магнитни топчета (Обзор)

Д-р Стоилов показва магнитни топчета, извадени от корема на дете. СНИМКА: САЙТ НА “ХИПОЛЕНД”

Момиченцето отговорило на предизвикателство в интернет, спасено е от хирурзи в “Пирогов”

При друг подобен случай при дете операцията продължила над 6 часа заради 14 перфорации на червата и 7 фистули

За последните 5 месеца д-р Стефан Стоилов е оперирал 5-6 деца след подобна игра

Опасна мода в една от най-популярните сред деца и тийнейджъри социални мрежи едва не уби 6-годишно дете от Бургас.

То е оперирано по спешност в “Пирогов”, след като погълнало магнитни топчета, за да изпълни предизвикателство в интернет.

Малката Мария се сдобила с китайските топчета от батко си, който пък ги получил в един от часовете в училище. Мария погълнала 3 топчета заради интернет предизвикателство, в което

трябвало да

имитира

пиърсинг в

устата си като

слага на езика

топчета с

диаметър

между 3 и 5 мм
Детето проявява първите симптоми - силни болки в корема, около месец след поглъщането на топчетата.

Момиченцето признало, че е погълнало магнитните топчета, а рентгенова снимка потвърдила находката, разказва пред медии майката Гинка Димова. Детето е било откарано по спешност в София и оперирано от д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия в УМБАЛСМ “Пирогов”.

За щастие, детето вече се възстановява и скоро ще бъде изписано. Детски хирурзи от най-голямата спешна болница у нас обаче алармират, че случаят с 6-годишната Мария е поредният, като през последните месеци зачестява поглъщането на магнитни топчета от деца на възраст от 5 до 15 години.

Няколко деца са били оперирани по спешност, за да бъдат спасени, казват медици. Те предупреждават, че последиците от подобни инциденти може да бъдат животозастрашаващи.

Завеждащият отделението по детска коремна хирургия в “Пирогов” д-р Стефан Стоилов разказва, че

при един от

случаите са

били извадени

21 магнитни

перли от

корема на дете
Топчетата предизвикали 14 перфорации на червата и 7 фистули, а операцията продължила над 6 часа.

“Бяха премахнати с много сериозна оперативна интервенция, тъй като не бе възможно да се извадят с фиброколоскопия”, казва д-р Стоилов.

Само за 5-6 месеца той е оперирал 5 деца, погълнали магнитни топчета. Негови колеги уролози са оперирали деца, които били с поставени магнитни перли на препуциума и на срамните устни.
Лекари предупреждават, че тази мода е много опасна, и са отправили апел към големите вериги за детски играчки в страната да не продават подобни артикули.

“Тези топчета са невероятно опасни за живота на децата. Трудни са за диагностика, симптомите се появяват късно, а и доста лекари не осъзнават сериозността на проблема”, предупреждават детски хирурзи от “Пирогов”. И допълват, че китайските топчета са

направени от

силна магнитна

сплав и когато

попаднат в

коремчето

на детето,

залепват

едно за друго,
пробиват цялата чревна стена на близкостоящи чревни бримки и формират чревни фистули.

Проблемът е, че не могат да бъдат изкарани оттам по друг начин освен чрез сложно оперативно лечение за възстановяване на целостта на стомашно-чревния тракт, обясняват медици.

Този вид магнитни перли стават все по-разпространени най-вече сред тийнейджърите, които ги ползват като временен пиърсинг.
Във въпросната социална мрежа е пълно с клипчета, които показват как точно могат да бъдат поставени топчетата на езика - от горната и долната му страна, както и на веждите.

Стоката се предлага свободно в десетки сайтове, предупреждава веригата магазини за детски играчки “Хиполенд”, към която се обърнали родителите на пострадалото дете от Бургас.

“Призоваваме всички вас, скъпи родители, не купувайте опасните магнитни топчета на децата си независимо от възрастта им, не подлагайте на сериозен риск здравето им! Разговаряйте с децата за това, че не на всяко предизвикателство в социална мрежа трябва да се отговаря, обяснете им за възможните сериозни и болезнени последици”, казват от веригата, като добавят, че в някои държави продажбата на опасните магнити вече е забранена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ