Напишете дума/думи за търсене

Детето е стресирано от връщането обратно в клас. Какво да правя?

СНИМКА: Carl Jorgensen

Независимо дали лятото на децата е било изпълнено с извънкласни дейности и четене на книги, или пък с игри и забава, те често изпитват трудности при връщането си обратно на училище.

Както при всяка нова или обезпокоителна ситуация, дайте им време да се приспособят. Особено ако става дума за постъпване в нов клас или училище. Напомнете им, че всеки се чувства малко нервен за първия си учебен ден и това ще отмине за нула време.

Съсредоточете се върху положителните неща при връщането на училище, като например да се види с приятели, да се среща с нови съученици, да купувате готини училищни пособия, да се занимава със спорт и други дейности.

Също така е важно да говорите с децата за това, което ги притеснява и да им предложите подкрепа: Страхуват ли се, че няма да създадат нови приятели или да се разберат с учителите си? Стресира ли ги мисълта за домашната и тестовете? Притесняват ли се от побойника от миналата година?

Помислете за коригиране на собствения си график, за да направите прехода по-плавен. Ако е възможно, е особено полезно родителите да са вкъщи в края на учебния ден през първата седмица. Но много работещи майки и татковци нямат тази гъвкавост. Вместо това се опитайте да организирате вечерите си, така че да дадете на малчуганите толкова време, колкото им е необходимо, особено през първите няколко дни.

Ако детето ви отива в ново училище, опитайте се да организирате посещение преди началото годината. И попитайте дали може да бъде свързано с друг ученик или „приятел“ и дали можете да се запознаете с други родители. Това ще помогне и на двама ви с адаптирането към непознатото обкръжение.

За да намалите вълнението, опитайте се да приложите следната рутина през нощта:

Нека детето си ляга рано, за да има енергия и концентрация в ранните часове.

Предлагайте му здравословна закуска.

Запишете информацията, която трябва да знае за новото училище - в колко часа започват и свършват часовете, номерата на класните стаи, имената на учители и/или шофьори на автобуси и други.

Използвайте стенния календар или личния си планер, за да записвате кога предстоят тестове, ще се провеждат извънкласни практики и репетиции и т.н.

Накарайте детето да организира и определи това, от което се нуждае от предната вечер.

Нормално е да се тревожите във всяка нова ситуация. Но някои деца развиват истински физически симптоми, като главоболие или болки в стомаха, в началото на учебната година. Ако се притеснявате, че тревогите на малчугана ви надхвърлят нормалните трепети, говорете с педиатъра или класния ръководител на детето си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ