Напишете дума/думи за търсене

В кой момент да оставим детето да се прибира само от училище?

Всеки родител се сблъсква с момента, в който взима решението да остави детето само да се прибира от училище. Това е труден етап.

От една страна виждате, че малчуганът е вече достатъчно голям и връстниците му го правят. От друга - сте разтревожени от евентуални опасности, престъпност и т.н.

Ако все пак не сте готови за този избор, но и двамата с другия родител работите и не успявате да вземете детето, може да се наложи да организирате транспорт и грижи след училище. Важно е по-малките деца и подрастващите да имат някакъв надзор от отговорен възрастен. Ако не можете да бъдете там веднага щом часовете свършат, помолете надежден роднина, приятел или съсед да ви помогне.

Макар да изглежда, че децата, които наближават юношеството, са достатъчно зрели, за да започнат да се грижат сами за себе си след училище, невинаги е така. Дори тези на 11 или 12 може все още да не са готови да бъдат оставени сами. Ако вашето дете или тийнейджър е сам вкъщи следобед, е важно да установите ясни правила:

СНИМКА: Johnny McClung
СНИМКА: Johnny McClung

Задайте час, в който се очаква да се прибере от училище.

Накарайте го да се свърже с вас или със съсед веднага щом се прибере.

Трябва винаги да знаете кой идва нагости, докато ви няма.

Уверете се, че знае никога да не отваря вратата на непознати.

Уверете се, че знае какво да прави в спешен случай.

Уверете се, че се отнася отговорно към домашната работа.

И като заговорихме за домашна работа, тя е много важна част от училището. Дори да е недолюбвана от малчуганите. Ето какво да направите, за да осигурите добра среда за изпълнението й, докато ви няма:

СНИМКА: Gabriel Tovar
СНИМКА: Gabriel Tovar

Уверете се, че има тихо и свободно от разсейване място.

Не позволявайте на детето да гледа телевизия, когато пише домашна или учи. Задайте правила за това кога трябва да се започне и приключи - например след изяждането на обяда и кратка почивка от половин час.

Ако децата ви участват в социалните мрежи, не забравяйте да ограничите времето, прекарано в тези дейности.

Сведете текстовите съобщения до минимум, за да избегнете чести прекъсвания и разсейване.

Никога не правете домашна работа или проект, вместо детето. Нека знае, че винаги сте на разположение, за да помогнете или да отговорите на всякакви въпроси, ако е необходимо.

Преглеждайте домашните задачи всяка вечер.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ