Напишете дума/думи за търсене

Как протича мутацията на гласа при момчетата

До вчера гласът на сина ви звучеше, както обичайно - като на малко момче. А днес сякаш е различен - доловихте онази първа промяна, която е неизменна част от пубертета.

Наред с очевидните промени във външния вид, гласът също се изменя. Известно време може да има затруднения да го контролира и ще издава всякакви странни звуци, когато говори.

Променящият се ларинкс

Ларинксът причинява всичко това. Докато тялото преминава през пубертета, той става все по-голям и по-дебел. Това се случва и при двата пола, но промяната е по-очевидна при момчетата. Гласовете на момичетата се задълбочават само с няколко тона и е едва доловимо.

Ларинксът се намира в гърлото и играе основна роля в създаването на звука на гласа. Два мускула или струни са опънати през него и са нещо като ластици. Когато човек говори, въздухът изтича от белите дробове и кара гласните струни да вибрират, което от своя страна произвежда звука. Височината му се контролира от това колко плътно се свиват мускулите на гласната струна, когато въздухът от белите дробове ги удари. Ако някога сте дърпали и пускали тънък, гумен ластик, вероятно сте чували високите звуци, които прави, когато е опънат и си играете с него. Същият процес е с гласните струни.

Преди момчето да достигне пубертета, ларинксът му е доста малък, а струните са тънки. Ето защо гласът му е по-висок от този на възрастен. Но докато преминава през пубертета, става по-голям, а струните се удължават и удебеляват, така че гласът му става по-дълбок. В допълнение, костите на лицето започват да растат. Кухините в синусите, носа и задната част на гърлото се увеличават, създавайки повече пространство в лицето - което дава на гласа повече място за резониране.

Тъй като тялото на едно момче се приспособява към промените, този процес продължава няколко месеца. След като ларинксът завърши растежа си, синът ви няма да издава непредсказуеми звуци.
Пищенето и скърцанията в гласа на момче са само част от един нормален и естествен етап на растеж. След това новият, дълбок говор, става по-стабилен и лесен за управление.

Когато ларинксът нараства, се накланя под различен ъгъл във врата и част от него стърчи в предната част. Това е „ябълката на Адам“. При момичетата ларинксът също нараства, но не толкова, колкото при момчетата, поради което те нямат изявени адамови ябълки.

Някои малки мъже може да започнат да се променят по-рано, а други - по-късно. Обикновено се случва между 11 и 14-годишна възраст. Ако синът ви е загрижен, стресиран или смутен от звука на гласа си, уведомете го, че е само временно и всички преминават през това. След няколко месеца той вероятно ще има резонансен, дълбок и плътен говор, точно като на възрастен.

СНИМКА: Christopher Campbell
СНИМКА: Christopher Campbell
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ