Напишете дума/думи за търсене

Не изпитвайте вина да премахвате токсични роднини от живота си

Прекарваме почти целия си живот, вярвайки, че сме длъжни да държим някого в своето близко обкръжение, само защото е от нашата кръв. Е, познайте какво? Това не е така!

След като го осъзнаете, всяка емоционално изтощаваща семейна връзка, която имате, вече е под въпрос и ви обзема чувство на облекчение. Ето няколко причини да отрежете токсичните връзки с хора, които ви натоварват, дори и те да са част от рода ви.

1. Не позволявайте да контролират вашето щастие

Никой, повтарям, никой не трябва да е причината да се събуждате всеки ден и да изпитвате пълно отчаяние към себе си или към дадена ситуация. Имате право на това, което ви прави щастливи. Ако ваш роднина не показва признаци да ви подкрепя и да е положително настроен към вас и намеренията ви за живота, отрежете го.

2. Вашето психическо здраве е по-важно от техните чувства

Има и такива роднини, които някои терапевти наричат “отровни”. След контакт с тях се усещате напълно емоционално изтощени. Не би трябвало да ви интересува дали вторият ви братовчед ще ви се разсърди, ако отхвърлите поканата му за излизане. Ако не се чувствате добре от комуникацията с него, не сте длъжни. Ако даден човек ви изтощава емоционално, не бива никога да поставяте чувствата му над психологическото си здраве.

3. Те предизвикват ненужна драма

Били ли сте някога на семейно събиране, където говорите за политическата си позиция и изведнъж цялата стая ви гледа така, сякаш току що сте убили печената пуйка на масата? Ако една група хора наистина ви цени и обича, ще изслуша и приеме вашата позиция, дори да не е в съгласие с нея.

4. Заслужавате да поставите себе си на първо място

Никой друг, освен родителите и децата ви, няма да ви постави на първо място. Така че защо слагате странични роднини пред самите себе си? Много от нас искат да се грижат за околните. Но вие заслужавате същата любов, която давате на другите. Ако се питате дали поставяте себе си на първо място в определени ситуации с кръвни роднини, значи не е така. Намалете контактите с тях.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ