Напишете дума/думи за търсене

Нормално ли е да имам спазми в матката по време на кърмене?

Да. През първите няколко дни до седмици след раждането може да почувствате силни крампи в матката, когато кърмите. Това е знак, че тя се свива до нормалния си размер.

Нормално ли е да чувствате болка в гърдите по време или след кърмене?

Ако бебето ви е поставено правилно на гърдата, може да изпитате болка от 30 до 60 секунди, която след това отшумява. Ако продължавате да изпитвате дискомфорт, спрете за кратко храненето и наместете отново бебето.

Ако то постоянно се прикрепва за зърното неправилно, вероятно ще изпитвате дискомфорт при всяко хранене и това ще доведе до възпалени и напукани зърна за нула време. Консултация със специалист по кърмене може да помогне при тези ситуации.

СНИМКА: Helena Lopes
СНИМКА: Helena Lopes

Какво друго може да причини болка в гърдите?

Ако гърдите ви са възпалени и усещате грипоподобни симптоми, втрисане, твърда или червена област на гърдата или червени ивици по бюста, може да имате инфекция на млечните канали, наречена мастит. Необходимо е да посетите лекар, ако имате някой от следните симптоми:

силна или пареща болка в гърдите по време или след хранене

силна болка в гърдите или зърната, която не отшумява след правилно

фиксиране и позициониране на вашето бебе

зърна, които са напукани, сърбящи, парещи или са розови, червени, лъскави, лющещи се или имат обрив с малки мехури

СНИМКА: Helena Lopes
СНИМКА: Helena Lopes

Възпалените гърди с буца също могат да бъдат признак на запушен млечен канал. За да отпушите канала и да облекчите болката си:

Вземете си топъл душ или използвайте топли компреси върху зоната, като масажирате няколко пъти на ден. След това накърмете бебето си.

Когато кърмите, поставете детето така, че носът му да е насочен към запушената зона.

Ако това не работи, опитайте да използвате електрическа помпа за няколко минути, за да помогнете за изтеглянето на запушеното мляко.

Ако бучката не изчезне в рамките на няколко дни или имате треска, студени тръпки, болки или червени ивици, обадете се на лекар.

Нормално ли е гърдите ми да са набъбнали?

Не. Ако гърдите се изпразват често, причина за набъбване няма. Но колкото по-дълго чакате да кърмите или да се изцеждате, толкова по-напрегнати ще стават те.

Ако не можете да нахраните бебето си веднага, използвайте топли компреси и се изцеждайте с помпа или ръчни. Един от начините е да държите гърдите си с пръсти под тях и палец отгоре. Внимателно, но здраво притиснете палеца и пръстите си към гръдната стена, след това преместете към ареолата си отново и отново, за да помогнете за изтласкването на млякото по млечните канали. Честото кърмене освобождаване на гърдите ще предотврати напрежението.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ