Напишете дума/думи за търсене

Нормалното затваряне на фонтанелата зависи от количествата калций и Витамин D

Тъй като главата на бебето обикновено е първата част, която преминава през родовия канал, може да бъде засегната от процеса на естествено раждане.

Черепът на новородено е направен от няколко отделни кости (които в крайна сметка ще се слеят), за да позволи на главата да бъде притисната, без да има нараняване за майката или бебето.

Главите на децата, родени по вагинален път, често имат временна деформация, докато костите на черепа се изместят и съединят при затварянето на фонтанелата. Възможно е горната част на главата да изглежда удължена, опъната или дори заострена при раждането. Но това е временно! Този странен вид ще изчезне през следващите няколко дни, тъй като костите преминават в по-закръглена конфигурация. Главите на бебета, родени чрез цезарово сечение или седалищно, обикновено нямат тази временна деформация.

СНИМКА: Raul Angel
СНИМКА: Raul Angel

Нормалното затваряне на фонтанелата зависи от количествата калций и Витамин D. Затова е важно бебето да приема достатъчно кърма или адаптирано мляко, както и да се радва на повече слънце. Обикновено голямата фонтанела се затваря около 8-18-месечна възраст и най-късно до навършването на 2 години, а малката – 1-2 месеца след раждането. Трябва редовно да измервате обиколката на главата и размера на фонтанелата и да си водите статистика, с която да е запознат педиатъра ви. В повечето случаи за това ще се грижи и самият той, като ще ви информира дали всичко е в норма. Вашата основна задача е да пазите главичката на бебето си от силен натиск или травма при падане.
Нормално обиколката на главата на бебето нараства с 1 см на месец.

СНИМКА: Charles Deluvio
СНИМКА: Charles Deluvio

Нормално е фонтанелата да е леко издута, ако бебето плаче, защото тогава има напрежение в главата. Прекаленото хлътване на фонтанелата пък може да е признак за недостиг на течности в резултат от повръщане, диария, висока температура. Един от големите митове, свързани с фонтанелата е, че докосвайки я, можете да увредите мозъка на своето новородено. Той е идеално защитен и такава опасност няма. Така че не се притеснявайте да докосвате детето си по главата.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ