Напишете дума/думи за търсене

Искам бебе! Какво да направя преди опитите?

Да бъдете във възможно най-добро здравословно състояние през месеците преди да започнете с опити за бебе, увеличава шансовете ви да забременеете.

Тези стъпки ще ви помогнат да бъдете в добра форма, преди да станете майка. Ако искате да заченете, е важно да:

започнете да опитвате, преди да навършите 35 години, ако това е възможно бъдете в диапазон на здравословно тегло

спрете да пушите

вземете фолиева киселина

спрете или намалете приема на алкохол

лекувайте здравословни състояния, които биха могли да повлияят на плодовитостта ви

Снимка: Jonathan Borba
Снимка: Jonathan Borba

Възраст

Най-важното нещо, което влияе върху плодовитостта ви, е вашата възраст. За жените е много по-лесно да заченат бебе, преди да навършат 35. Качеството на яйцеклетките намалява с времето.

Фолиева киселина

Приемът на фолиева киселина преди забременяване е важен за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при вашето бебе.

Препоръчва се да започнете поне 1 месец преди опитите. Потърсете добавки, които съдържат най-малко 400 микрограма фолиева киселина. Наблегнете също така на храни като пълнозърнест хляб, тъмнозелени листни зеленчуци, сушен боб, нахут и леща.

Отидете на профилактичен преглед

Добра идея е да направите общ медицински преглед преди опитите за бебе. Можете да говорите с вашия лекар за всички изследвания, от които се нуждаете и дали трябва да избягвате лекарства, които приемате към момента (ако има такива).

Ако вие или вашият партньор имате фамилна анамнеза за генетични заболявания, можете да говорите със специалист дали ще бъдат необходими специфични изследвания.

Снимка: Jonathan Borba
Снимка: Jonathan Borba

Някои състояния също могат да повлияят на шансовете ви да забременеете. Те включват:

Синдром на поликистозни яйчници

Повечето жени с това състояние могат да забременеят, но е възможно да отнеме повече време. Най-доброто, което можете да направите, е да се храните здравословно, да спортувате редовно и да се грижите за общото си здраве.

Ендометриоза

Около 3 на 10 жени с ендометриоза имат трудности със забременяването, но лечението може да помогне. Ако имате ендометриоза, посетете гинеколога си възможно най-рано преди опитите.

Диабет

Диабетът тип 1 и тип 2 може да повлияе на шансовете ви. Посетете специалист около 3 до 6 месеца преди първите опити, за да сте сигурни, че състоянието ви е под контрол. Ако забременеете, ще се нуждаете от специални грижи, за да сте сигурни, че вашият диабет е добре контролиран, което е от значение както за вашето здраве, така и за това на бебето.

Сексуално здраве

Проверете дали нямате полово предавани инфекции, тъй като това може да доведе до безплодие. Направата на тест преди зачеването също намалява риска от предаване на инфекция на вашия партньор или бебето.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ