Напишете дума/думи за търсене

Трикове за това как да наредите пъзел от 1 000 парчета

Източник: Pixabay

Ако обичате да нареждате пъзели, значи знаете какво предизвикателство може да бъде пъзелът от 1 000 парчета. Тук обичайната тактика да търсите подходящото късче в движение определено не работи добре. В следващите редове ще ви дадем готова стратегия, с която подреждането гарантирано ще стане по-лесно и приятно.

Пространството

Най-напред вижте колко голям ще бъде пъзелът в нареден вид и намерете място със същите размери. Няма да ви е приятно, ако се наложи да се местите по средата на нареждането, нали? И си предвидете малко повече време, отколкото очаквате.

Подготовката

Сега е време за същинската подготовка. Обърнете всички парченца с картинката нагоре и ги подредете така, че да ги виждате добре. Може да ви се стори досадно да обърнете 1 000 парчета, но така или иначе, ако нямате достатъчно търпение, по-добре изобщо не се захващайте с пъзела. Защото следва най-важната част от подготовката – групирането на обърнатите части по цвят, позиция (крайчета, ръбчета, среда) и функция (например лица, небе, прозорци, надписи). Целта тук е да сведете до минимум възможностите за колебание, когато започнете да нареждате картината.

Рамката

Много хора обичат първо да подредят рамката на пъзела – това ще ви позволи да визуализирате по-добре пространството и да се ориентирате в изображението.

Малките картини в голямата

Тайната на лесното подреждане на голям пъзел е да започнете да работите на части. Подредете един по един отделните елементи, например лицата на хората, прозорци, врати и комини, букви или текст, хоризонт, очертания на сгради. Оставете по-трудно различимите парчета – например части от небе, стена, езеро, поле, за накрая.

Когато наредите малките картинки в голямата, поставете ги приблизително на мястото им, като се ориентирате по рамката. След това започнете малко по малко да разширявате границите им. Свържете първо тези, които са най-близо до рамката, и се придвижвайте навътре, като търсите свръзките към най-близките вече сглобени мини изображения.

 С течение на времето може би ще чувствате все по-голямо затруднение, тъй като броят на парчетата, сред които можете да избирате, ще намалява. Но не се отказвайте! Ако се почувствате уморени или отегчени или блокирате и не можете да откриете онова парче, което ви е нужно, просто си направете почивка. Все пак нареждането на пъзел трябва да носи удоволствие, а не стрес, нали?

Завършване

На финалната права нещата стават от лесни по-лесни – довършете празнините с останалите парчета, които и без това са релаксиращо малко. Не забравяйте да си оставите и достатъчно време да се полюбувате на работата си.

След като се насладите на пъзела си докрай, може да го залепите на голяма подложка или пък да го приберете на парчета обратно в кутията. Така ще имате шанс да му се наслаждавате още няколко пъти и след време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ