Напишете дума/думи за търсене

Как орлицата избира баща за малките си?

Знаете ли как орлицата избира баща за малките си? Споделяме с вас една интересна история, която ще ви накара да се замислите над човешките отношения и да направите сравнение.

Когато орлицата реши, че е дошло време да стане майка, от дърво или храст отчупва клонка. Взима я в клюна си, издига се на голяма височина и започва да кръжи там с нея. Около самката започват да летят орли и тогава тя пуска клонката надолу, наблюдавайки какво се случва.

Някой орел подхваща клонката във въздуха, без да й даде да падне, а след това я донася на женската много внимателно, от клюн в клюн. Орлицата взима тази клонка и пак я пуска долу, а мъжкият отново я улавя и й я донася. Тя отново я изпуска. Това се повтаря много, много пъти. Ако в продължение на определено време и многократното изпускане на клонката, орелът всеки път я хваща, то женската избира точно него и стават двойка. Защо го прави, предстои да разберете.

След този момент на тест двамата се установяват високо върху някоя скала. Свиват си гнездо от твърди пръчки и мама и татко започват да откъсват от себе си пух и пера. С тях застилат новия си дом, запълвайки всички дупки в него. Правят местенцето си меко и топло.

В това сигурно гнездо орлицата мъти яйцата, след което се излюпват пиленцата. Когато се появят орлетата, родителите ги прикриват с тялото си, докато укрепнат. Правят им заслон от дъжда, от палещото слънце, носят им вода, храна и птичетата израстват. Неслучайно е казано "майка - орлица". На бебетата започват да им поникват пера, укрепват им крилете и опашката. Тогава майката и таткото виждат, че вече е време за голямата стъпка.

Бащата сяда на края на гнездото и започва да удря по него с мощните си криле. Удря, блъска, разтърсва цялото гнездо. За какво? За да изхвърли всички пера и пух, за да остане само твърдата рамка от клони, които в началото те са сплели и сложили.

А пиленцата седят в това разтресено гнездо, неудобно им е, твърдо и не разбират какво се случва: все пак мама и татко по-рано са били толкова нежни и грижовни. Мама през това време лети нанякъде, лови риба и каца на пет метра от гнездото, за да я виждат птиченцата. После пред очите им започва тихичко да яде тази рибка. Те седят, викат, пищят, не разбират какво се случва, все пак по-рано всичко е било другояче. Мама и татко ги хранеха, поиха, а сега всичко пропадна: гнездото стана твърдо, перата и пухът ги няма, а родителите им ядат сами рибата и не им дават.

Какво да правят? Искат да ядат, трябва да излязат от гнездото. И тогава започват да правят движения, които никога преди това не са правили. Те и след това не биха ги правили, ако родителите им бяха продължили да се грижат за тях. Пилетата започват да пълзят. Тогава орлето пада, тромаво, още нищо неумеещо, нищо незнаещо. Гнездото се намира върху скала, върху стръмна скала, за да не приближават никакви хищници. Птичето пада от този склон, после полита в пропастта.

И тук бащата - този, който някога ловеше клонките, стремглаво се спуска надолу и улавя върху гърба си това орле, без да му позволи да се разбие. И след това, на гръб, го качва върху неудобното гнездо, пак на скалата и всичко започва отначало. Тези пилета падат, а бащата ги лови. При тези птици нито едно бебе не се разбива.

И тогава в един от моментите на падане орлето започва да прави движение, което никога преди това не е правило: то разперва срещу вятъра своите криле, попадайки във въздушния поток и по този начин започва да лети. 

Така орлите учат своите пилета. И веднага щом започнат да летят сами, родителите ги взимат със себе си и им показват местата, където има риба. Вече не им я носят.

Ето колко е важно да не държим децата излишно в топлото гнездо. Колко е важно да не им поднасяме всичко наготово, когато те вече могат сами да се справят.

Неслучайно женската избира мъжкия, хвърляйки клонка. Все пак не иска децата й да паднат. Избирайки небрежен татко без проверка, след това той няма да може да се погрижи за поколението. А сега помислете как жените избират баща за детето си?  

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ