Напишете дума/думи за търсене

Притча за момента, в който помислите за развод

Живеем във времена, в които разводите са по-често срещани от щастливите семейства. Ако преди години е било срамно да помислиш за подобна крачка в живота си, то сега разделите са нещо напълно обичайно и е съвсем в реда на нещата да чуем за поредния случай на разпаднала се двойка. 

Фактори, като дете на невръстна възраст, обществено мнение, та дори и бременност - вече не са определящи за решението за поемане по различен път. Има дори хора, които се разделят само месеци след появата на първото си дете.

Толерантността един към друг отсъства, заменена от непримиримостта към различията. И, може би, липсата на желание за компромис, егото и заобикалящия ни, бързо развиващ се и динамичен свят, пълен с възможности за комуникация, правят тази тенденция все по-обширна. Сега, повече от всякога, "заменям" е по-предпочитано от "поправям" и "работя върху отношенията". Представяме ви една притча, която вероятно ще ви накара да се замислите за стойността на семейните ценности.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Отишъл един син при баща си:

- Ще се разведа. Омръзна ми! Права е мама - жена ми се оказа мързелива. Какво мога да постигна сам, без помощ?

- Прости ми, синко! - казал бащата.

- За какво?

- За това, че аз не винаги съм бил добър с твоята майка. Моя е вината, че ти мислиш за развод.

- Искаш да кажеш да не се развеждам?

- Не се развеждай! Дори не си помисляй за това!

- Да търпя до края?

- Не трябва да търпиш. Ти не нея търпиш, а своето лошо отношение към нея. Промени себе си и всички около теб ще се променят.

- Как да се променя?

- Гледай на жена си така, както Господ ни учи. Тя - неговият дар към теб, твоята радост, твоята помощница, майката на децата ти. Крехък съд, който Бог е сложил в твоите ръце, за да го държиш нежно, внимателно, да го пазиш. Всичко друго са дреболии! Ако сега тя нещо не умее - ще се научи. Ти също не умееш всичко, което трябва да правиш.

Ако тя с нещо не се справя - покрий тази нейна слабост със своята сила и любов. Ако нещо не разбира, ти и го обясни вечерта на чаша чай, нежно прегръщайки я.

Вашият път е само ваш! Вашата любов - само ваша! Всеки, който те настройва срещу жена ти, е враг на твоето семейство. Даже това да е твоята майка. Твоят брат. Или твоят най-добър приятел. Но ти не ги осъждай за това! Прости им! И на всички покажи, че за твоята жена, за твоята любов, ако е нужно, ще умреш, но няма да позволиш нищо лошо да се докосне до семейството ти.

- Вас с мама също ли са искали да ви разделят?

- Ние и без "помощници" понякога здраво се карахме. Глупави бяхме, горди. При вас е друго. Вие стоите близо до Господа. Просете от него да ви вразуми. Отстъпвайте си взаимно. Жалете се и се утешавайте. Любовта, ако не знаеш, расте на такава почва. Цялото й величие и ценност ще видиш в дълбока старост, когато въпреки всичко, вечер ще прегърнеш жена си нежно. Тогава думи няма да са нужни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ