Напишете дума/думи за търсене

Как да разпозная социалната тревожност при тийнейджъра

Повечето родители и възрастни отхвърлят симптомите на тревожност у децата. Приемат ги за обикновена проява на срамежливост, която се надраства.

Въпреки това, социалната фобия, както понякога се нарича тревожното разстройство, може да се влоши, ако не бъде лекувана. Лошото академично представяне, пропуснатите възможности за значителен социален опит и злоупотребата с вещества, а също и храна, могат да бъдат индикатор за проблем. Разпознаването на социалната фобия при тийнейджърите е от решаващо значение за прехода им към зряла възраст. Родителите и другите лица в семейството, полагащи грижи, носят отговорността да осигурят помощ. Следват няколко начина за разпознаване на симптомите на социална тревожност при тийнейджъри.

Бъдете толерантни към срамежливостта

Отделете време, за да поговорите с детето си защо не е в състояние да се представи пред група хора. Избягвайте да използвате обвинителен тон, за да предотвратите ответна защитна реакция.

Обърнете внимание на академичното представяне

Когато детето започне да носи вкъщи ниски оценки, веднага се притеснявате, че нещо не е наред. За съжаление, социалната тревожност не е толкова очевидна, колкото намаляването на успеха в училище. Тя дава малки улики, като колебание да се говори пред класа, страх и дори откровен отказ да бъде част от дейностите на класа. Ако е възможно, говорете с учителя на вашия тийнейджър за притесненията си и го помолете да ви информира, ако детето проявява някое от тези поведения.

Бъдете наясно кои са приятелите на вашия тийнейджър

Обичайно е днешните тийнейджъри да прекарват часове в писане на текстови съобщения, да ходят на партита и събития или да се мотаят след училище. Много от тях са част от голяма група или имат поне няколко приятели. Въпреки това, тийнейджърите със социална тревожност често се изолират от други хора или минимизират контакта. Те предпочитат да посещават час без домашна работа, отколкото да попитат съученик за задачата. Може да имат проблеми с осъществяването на зрителен контакт, инициирането или присъединяването към разговори и да бъдат част от училищни организации.

Наблюдавайте нивото на увереност на детето си

Повечето тийнейджъри, които страдат от социална тревожност, се съмняват дали са достатъчно добри или се тревожат прекомерно за това как ги виждат другите. Страхът им да не бъдат подиграни или отхвърлени се затвърждава в умовете им и често търсят признаци на негативно възприятие у другите. Това негативно отношение към срещите с околните е толкова широко разпространено, че може да доведе до ниско самочувствие и комплекс за малоценност.

Обърнете внимание на реакцията на тийнейджъра към социални ситуации

Признаците, за които трябва да внимавате, включват диария, гадене, прекомерно изпотяване, сърцебиене и задух. Ако вашият тийнейджър изпита някой от тези симптоми преди или по време на социално събитие, той или тя може да изпитва социална тревожност.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ