Напишете дума/думи за търсене

За или против ваксината срещу Ковид-19 на деца под 5 години?

До края на годината или най-късно в началото на следващата "Pfizer" ще има първи данни за влиянието на ваксината при деца под 5-годишна възраст.

До края на 2021 г. “Pfizer” най-вероятно ще разполага с данни за това колко добре действа ваксината срещу Covid-19 при деца под 5-годишна възраст. Това твърди главният изпълнителен директор на компанията - Алберт Бурла.

„Имаме проучване при деца от 6 месеца до 2 години и след това друга група деца от 2 до 5 години“, съобщава Бурла пред “NBC News”. “Така че в края на 2021 и началото на 2022, когато видим данните, ще знаем повече."

Тъй като вариантът на Oмикрон започва да се разпространява в световен мащаб, има опасения относно рисковете за малките деца. На брифинг в петък в Южна Африка, където вирусът беше идентифициран за първи път, водещ учен каза, че медицинският персонал е започнал да наблюдава увеличение на приема на деца под 4-годишна възраст.

Изпълнителният директор на “Moderna” - Стефан Бансел, който се присъедини към Бурла в съвместно интервю в института “Едуард М. Кенеди за Сената на САЩ в кампуса на Масачузетския университет в Бостън”, също каза, че компанията му тества ваксината си при деца, въпреки че не обяви кога данните могат да бъдат на разположение. „При децата искаме да слизаме много бавно във възрастта. Да започнем с ниска доза и след това бавно да увеличим нивото, за да намерим правилната“, казва той. "Така че отнема малко повече време, тъй като безопасността е много важна за всички нас."

В интервюто за “NBC News” Бансел призова обществеността да остане „спокойна“, тъй като федералните здравни служители и производителите на лекарства очакват данни за това колко добре действат съществуващите ваксини срещу Covid-19 срещу новия вариант.
„Разглеждаме всички резултати, защото те са част от набора данни, който се изгражда бавно, но след няколко седмици ще бъде много по-интелигентен относно това как се държи този вирус“, завърши той.

Напомняме, че лекарственият регулатор на Европейския съюз разреши прилагането на ваксината срещу Ковид-19 на компанията "Pfizer" при деца на възраст между 5 и 11 години. Досега тази ваксина се прилагаше на деца над 12 години и на възрастни. От регулатора посочват - ваксината е особено препоръчителна за деца с придружаващи заболявания. Поставя се както досега - две дози през три седмици.

Споделете в коментар какво е вашето мнение за ваксинацията на деца.

Източник: NBC News

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ