Напишете дума/думи за търсене

10-годишната Александра първа получи педиатрична COVID ваксина в Търново

Д-р Дарина Игнатова и сестра Златка Анчева поставят първи дози ваксина на деца

10 деца от 5 до 11 години получиха първа игла от педиатричната COVID ваксина в областната болница на старта на кампанията във Велико Търново. Засега единствения пункт за поставяне на защитни препарати за малчугани е в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Ангажирани в отговорните манипулации бяха д-р Даринка Игнатова и медицинската сестра Златка Анчева. Защитните препарати са произведени от компанията Pfizer/Biontech и във Велико Търново пристигнаха 12 000 дози.

Първото дете в региона, което получи ваксина, бе 10-годишната Александра от Велико Търново. Тя дойде с майка си Даниела и сподели, че не се притеснява от имунизацията.

„В нашето семейство сме твърдо за ваксините, всички от възрастните сме с трета, бустерна доза и чакахме да дойде време за педиатричните ваксини. Ние сме разумни хора, вярваме във ваксините и в нашето здравеопазване. Убедени сме, че това е правилният начин да се справим с пандемията“, каза майката на момичето.

Сред дошлите за ваксина деца бе и 15-годишно момче, чиито родители са от Русия и Франция.

Преди пристъпване към имунизация всички деца преминаха обстоен преглед при педиатърката. „Субстанцията от флакона се разтваря във физиологичен разтвор и се прави прецизна дозировка – 0,2 милиграма във всяка стерилна спринцовка. Ваксините се съхраняват в хладилник, а в един флакон има 10 дози“, заяви медицинската сестра Златка Анчева.

Д-р Игнатова пък обясни, че след поставяне на защитните препарати са възможни локални нежелани реакции от ваксината – на убоденото място да има зачервяване, лек оток и втрисане.

Имунизационният кабинет в МОБАЛ ще работи с деца отново на 29 декември и след предварително записване, за да не се изхвърлят дози от недоизползвани флакони ваксини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ