Напишете дума/думи за търсене

В кои митове за детския грип не бива да вярвате

През зимата децата са изложени на висок риск от вирусни инфекции

Детските градини, площадки и училища са истинско гнездо за разпространение на инфекции. За да предпазите малчуганите и да сте подготвени как да реагирате правилно, на първо място е нужно да сте наясно със съществуващите митове относно детския грип.

Грипът носи риск от усложнения

Вирусът на грипа силно засяга защитните сили на организма. Това може да улесни разпространението на други вируси и бактерии. Обратното също е възможно: децата, които имат заболяване, причинено от друг вирус, лесно могат да се заразят с грипния, тъй като имунната им защита е по-слаба.

Препоръчително е децата да се ваксинират срещу грип

Това е погрешно убеждение. Ваксинацията срещу грип е желателна в случаите на хронични заболявания, като астма, диабет или сърдечни заболявания. По този начин се намалява рискът от усложнения.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ако детето бъде ваксинирано, няма да се разболее от грип

Ваксините покриват само 70-80% от грипните вируси, съществуващи през всеки сезон. Това означава, че при контакт с друг вид грипен вирус, детето може да се разболее.

Ако детето е боледувало от сезонен грип, няма да се зарази повторно

Грипът е заболяване, при което се създава имунитет. Човешкото тяло създава имунна памет, която се развива с всеки патоген, с който организма се сблъсква. Това е валидно и при децата.

С повишаване на температурите, активността на вирусите намалява

Грипните вируси са изключително устойчиви и променливи. Имат способността да се адаптират към всякакви условия, за да оцеляват. Най-добрата стратегия, за да предпазите децата си от заразяване, е да вземате целогодишно предпазни мерки – добра храна, имуностимулиращи природни продукти, достатъчно часове сън, игри на открито, избягване на среда с висок риск от инфекции.

Антибиотиците се борят срещу грипа

Антибиотиците не са ефективни срещу вируси. Терапевтичния подход при грипни състояния включва средства за понижаване на температурата и облекчаване на общото неразположение. Може също да се използват натурални продукти за повишаване на защитните сили на организма. Те насърчават естествените възстановителни сили и скъсяват оздравителния период.

Миенето на ръце предотвратява инфекцията

Заразяването с грипен вирус става чрез директен контакт или по пътя ръце - уста. Както при възрастните, така и при децата, измиването на ръцете е най-съществената мярка за предотвратяване на вирусни и други инфекции.

Детето трябва да с изпоти, за да оздравее

Ако детето има висока температура и го облечете още по-дебело, това ще влоши състоянието и може да доведе до температурен гърч. Не забравяйте, че децата нямат съвършени механизми за терморегулация и подобни практики излагат на сериозен риск здравето им.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ