Напишете дума/думи за търсене

Рекорд на новородени в "Шейново" за последните 10 години

Новородени бебета 
СНИМКА: "24 ЧАСА"

На Бабинден за проследяването на бременността при родилките, ражданията по време на пандемия и грижите за новородените в студиото на "Пулс" по NOVA NEWS гостува д-р Румен Велев - специалист акушер-гинеколог и директор на АГ болница "Шейново".

"2732 бебенца са се родили през 2021 г. в болница "Шейново" - рекорд за последните 10 години. Има сериозна тенденция към повишаване на раждаемостта. Процентът на момчетата е 10%", разкри той. И допълни, че септември и октомври всяка година има пик на раждаемостта, те са заченати по Нова година.

Болници у нас се похвалиха с невиждан досега бейби бум

"За 2021 г. и 2020 г. средната възраст на родилките с първо дете е около 30 години. За сравнение през 2000 г. е била около 20 г. За София е около 32 години", посочи медикът. По думите му има проблем при отчитане на смъртността на родилките.

"Голяма част от загубите са се случвали в държавни болници. Там, когато се получи усложнение, се пише нова история на заболяването. След това тъкмо това усложнение се превръща в причина за смъртта", обясни д-р Велев.

Според него най-честите причини за смъртността са акушерски - усложнения по време на бременността и раждането, както и неакушерски - съпътстващи заболявания.

"При нас 79% са акушерските причини, в чужбина статистиката е обърната. На Балканите обаче данните са идентични като нашите. Имаме висок процент тромбоемболизъм - 18%", сподели специалистът. И посъветва бременните да се ваксинират след 12-та седмица.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ