Напишете дума/думи за търсене

8 начина, по които ще намалите следродилния стрес

Раждането на бебе е предизвикателство по много начини: хормонално, физически, емоционално, психологически и химически.

Вероятно ще се чувствате изтощени, развълнувани, разочаровани, притеснени и въодушевени - и всичко това едновременно. Нищо чудно, че се чувствате стресирани. Ето защо е важно да се грижите за себе си, особено през първите месеци от живота на вашето бебе.

Затворете очи поне за малко

Спете толкова често, колкото можете, защото лишаването от сън ще направи всичко по-лошо. Ако бебето ви държи будни през нощта, почивайте, когато то спи. Дори и да не можете да спите, е полезно да затворите очи и да поемете дълбоки вдишвания, за да се отпуснете. Не е моментът да бършете пода. Сънят е начинът на природата да ви даде време да се възстановите и да поддържате вашата система да работи в идеална форма.

Яжте питателна храна

Избягвайте нездравословната храна, която може да причини бързи промени в кръвната ви захар, да повиши нивото на тревожност и да доведе до „срив“, както и алкохола, свързан с нарушения на съня, и кофеина - стимулант, който може да предизвика тревожност и да попречи на съня.

Упражнявайте се умерено

Правенето на бърза 20 до 30 - минутна разходка няколко дни в седмицата е идеално. Ако не можете да вместите това в графика си, ходете или се качете по стълбите, когато можете. Когато сте навън да изпълнявате задачи с бебето или сами, паркирайте малко по-далеч от вашата дестинация и раздвижете краката си.

Отделете време за себе си

Личното време не е лукс - то е жизненоважно за вашето емоционално благополучие. Вземете си гореща вана вечер, откраднете си един час, за да прочетете хубава книга, гледайте филм или оправете ноктите си. Каквото и да изберете, направете себе си приоритет. Създайте списък с неща, които ви карат да се чувствате добре. Следвайте една или повече от тези идеи в дните, когато имате нужда от повдигане на настроението.

Създайте време за лични моменти с партньора ви

След раждането на вашето бебе фокусът ви се измества. И това е разбираемо. Но възвърнете изгубените моменти с партньора си, като отделите време само за вас двамата. Разходете се. Вземете детегледачка и излезте на вечеря или на кино.

Намерете нещо, за което да се смеете

Прекарването на време заедно е съществена съставка за поддържане на здравето на връзката ви. Понякога най-силните партньорства са тези, които са тествани в първите месеци след раждането на бебето. Награждавайте се редовно, като прекарвате възможно най-много време заедно.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Бъдете готови за непредсказуемото

Осъзнайте, че ще има дни, в които се чувствате претоварени, и дни, в които ви се струва, че не правите нищо, освен да се грижите за бебето си. И това е напълно в реда на нещата. Някои нови родители откриват, че е полезно да се опитат да зададат дневен график или списък със задачи, но знайте, че е добре, ако трябва да пропуснете голяма част от това.

Потърсете малко помощ

Не се колебайте да се обадите на роднини или приятели за няколко часа помощ. А ако можете да си го позволите, наемете някой, който да ви помага колкото е възможно повече. Ако има на кого да разчитате наблизо, помолете ги да дойдат и да гледат бебето, докато вършите свои задачи. Това не ви прави лоша майка и не отдалечава детето ви от вас. Напротив, прави ви по-добър родител. Само когато сте усмихната и истински отпочинала, можете да дадете на бебето си най-доброто, на което сте способна.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ